Minister Eric Wiebes waagt zich vandaag in het hol van de leeuw. Hij brengt een bezoek aan Zeerijp-Loppersum in Groningen. Het bezoek was al langer geleden gepland, maar krijgt een extra lading na de aardbeving van afgelopen maandag. Hem wachten ongetwijfeld boze en verontruste Groningers. De bewoners zijn het meer dan zat dat ze zo lang moeten wachten op een oplossing. Door de aardbevingen van de afgelopen jaren zijn veel huizen beschadigd. Bewoners voelen zich niet meer veilig in hun huis en de schadeafhandeling laat al tijden op zich wachten. Sinds maart 2017 ligt die afhandeling helemaal stil.

Een Groninger die het bezoek van Wiebes met veel belangstelling zal volgen is Jos Stelling. Jos is caféhouder in Loppersum. Zijn café is beschadigd en Jos wacht al jaren op een oplossing voor de schade. Hij weet nu niet meer hoe het verder moet met zijn café. “Eigenlijk zou ik het café moeten sluiten want ik sta niet meer in voor de veiligheid van mijn gasten: ik vertrouw de toestand van mijn pand niet meer", aldus Stelling. "Maar als ik de tent sluit, heb ik geen inkomen meer en kan ik niet meer voor mijn gezin zorgen.”

Niet uit te leggen

Jos wacht al tijden op een rapport dat uitsluitsel moet geven over de toestand van zijn pand. “Maar dat is alweer uitgesteld, voor de zoveelste keer”. Niet alleen de Groningers zijn het getalm en het trage optreden van de NAM en overheid meer dan zat, ook politici manen tot snel handelen. CDA-Kamerlid Agnes Mulder laat weten dat Wiebes met concrete oplossingen moet komen en een klap moet geven op een snelle hervatting van de schadeafhandeling. “De schadeafhandeling ligt nu stil. Ik wil dat Wiebes nu snel handelt en zorgt dat die afhandeling snel en correct wordt hervat. Groningers wachten nu al zo lang. Dit is niet uit te leggen”, aldus Mulder, die volgende week een debat wil met de minister. 

De verwachtingen van Wiebes' bezoek zijn dus hooggespannen. Maar er wordt niet verwacht dat de minister vandaag met verregaande en concrete voorstellen komt. na de aardbeving van afgelopen maandag liet hij weten dat "de gaswinning maximaal verminderd" moet worden. Ook in het regeerakkoord staat dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Maar hoe ver de gaskraan nu dicht gaat is nog niet duidelijk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.