Gaat een helmplicht voor de snorfiets ver genoeg of moeten e-bikers, die vrijwel even hard gaan, ook een helm gaan dragen? De vraag dringt zich op, nu vanaf volgende week een proef start waarbij de helm verplicht wordt voor snorfietsers.

De Amsterdamse proef houdt in dat de snorfietser een helm moet dragen en naar de rijbaan wordt verbannen. De politiek houdt de proef nauwlettend in de gaten. Een Kamermeerderheid wil dat de helmplicht voor snorfietsers uitgebreid wordt naar het hele land. Snorfietsers mogen maximaal 25 km/u, maar elektrische fietsen kunnen deze snelheid ook halen. De vraag is of fietsers op de e-bike niet ook beter af zijn met een helm.

Zwaarder letsel

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat e-bikers veel ernstiger gewond raken dan normale fietsers. Er is meer kans op schedel- en hersenletsel en gewonden belanden twee keer zo vaak in het ziekenhuis. Daarnaast signaleren zowel het CBS als de SWOV, dat de verkeersveiligheid onderzoekt, dat het aantal dodelijke slachtoffers op e-bikes tot 25 km/u ook stijgt.

In 2013 kwamen er zestien elektrische fietsers om in het verkeer. In 2017 was dit aantal al ruim verdubbeld naar 37. In 2017 verongelukten er meer fietsers dan automobilisten. Van de 206 slachtoffers, reden er een kwart op een e-bike of speed pedelec.

'Levensgevaarlijk zonder helm'

"Het is levensgevaarlijk om zonder helm op een e-bike te stappen", zegt Ben Janbroers van Strada Sport. Janbroers is oud-profwielrenner en heeft de Tour de France nog zonder helm gereden. Hij denkt dat het een kwestie van tijd is voor we het ook normaal vinden dat je met een helm op de e-bike stapt.

Hij importeert en exporteert allerlei soorten helmen, maar voornamelijk brommer- en motorhelmen. Hij heeft een winkel in Nederland en een fabriek in China. Daar verkoopt hij ook helmen voor e-bikes. De helmen worden standaard bij een elektrische fiets geleverd.

Ben Janbroers
Bron: Ben Janbroers
Ben Janbroers fietste in 1973 de Tour de France zonder helm

Fietsersbond en VVN: geen helmverplichting

Maar ondanks een stijgend aantal gewonden, voelen de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland (VVN) niets voor een helmverplichting op de e-bike. "Mensen die zich onzeker voelen op de e-bike raden wij aan om een helm te dragen", zegt Rob Stomphorst van VVN.

Maar voor een verplichting voelen zij niets. "Het mag niet ten koste gaan van het fietsgebruik," zegt hij. Uit onderzoek zou blijken dat men dan minder gemakkelijk de fiets pakt. De Nederlandse politie noemde het aantal gewonden eerder zorgelijk en riep e-bikers op een helm te dragen.

TV-reportage: E-bikes, net zo hard als de snorfiets en zonder helm

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.