De DSM, de bijbel voor de psychiatrie, is weer herschreven. Vandaag komt de nieuwe editie wereldwijd uit. Sinds 1952 wordt de Diagnostic and Statistical Manual opgesteld en elke pakweg vijftien jaar verschijnt er een nieuwe editie.  Alle - door de schrijvers van de DSM - erkende psychiatrische stoornissen staan erin, met bijbehorende kenmerken. 

Het kan daardoor als een handboek gebruikt worden in het diagnosticeren van patiënten.

Sinds 1952 zijn de stoornissen in de DSM veel veranderd en aangepast. Had je als homoseksueel bijvoorbeeld vroeger nog een psychische stoornis volgens de DSM, later werd dit aangepast en kon je van de een op andere dag weer als gezond mens én homo door het leven.

In de nieuwe editie bestaat het syndroom van Asperger niet meer. Problematisch voor de mensen met dit syndroom, want de zorgverzekeraar gebruikt de DSM als leidraad. Seksverslaving wordt ook niet erkend, maar voor verzameldrift (hoarding) kun je vanaf vandaag wel weer naar de psychiater.

Het lijk allemaal vrij arbitrair, en er is dan ook altijd veel kritiek geweest op de DSM. Wie zijn immers dat kleine groepje psychiaters - aangesteld door de American Psychiatric Association - om zomaar te bepalen wie gek is en wie niet?

De Nederlandse psychiater Jim van Os mocht meedenken over de nieuwe DSM-5. Over het eindresultaat is hij teleurgesteld. Naar zijn mening wordt er door de DSM teveel nadruk gelegd op etiketten, en te weinig naar het individu gekeken. Samen met een aantal andere toonaangevende Europese psychiaters is hij daarom bezig met een nieuwe handleiding om mee te diagnosticeren.

EenVandaag duikt in de geschiedenis van de DSM en kijkt naar de toekomst: komt er nog een DSM-6?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.