Eeuwige grafrust in de natuur, honderden mensen willen jaarlijks worden begraven op een natuurbegraafplaats.

Het concept is al jaren zeer succesvol in Engeland, en nu is Nederland ook overstag. De laatste jaren zijn er in Nederland 13 natuurbegraafplaatsen bijgekomen en er zijn tientallen initiatieven voor nieuwe projecten.

Begrafenisondernemers kunnen er aardig aan verdienen, voor een graf in de natuur betaal je ongeveer tussen de 3000 en 4000 euro.

Sinds kort doet ook Natuurmonumenten mee. Met Natuurbegraven Nederland B.V. is de vereniging een partnerschap aangegaan. Want in tijden van grote bezuinigingen is dit concept een dankbare bron van inkomsten.

Maar hoe natuurvriendelijk is een natuurbegraafplaats? Vorige week uitten verschillende Gelderse Statenfracties hun zorgen over de plannen van de provincie om natuurbegraven toe te staan in het Gelders Natuurnetwerk. 

Natuurorganisatie het Groene Hart Brabant plaatse vorig jaar al vraagtekens bij deze nieuwe ontwikkeling, omdat ze zich zorgen maakt over de aantasting van de natuur, zoals het rooien van bomen voor het grafklaar maken van de grond. De organisatie spande samen met Stichting 'Natuurbegraven-waaromniet' een proces aan tegen natuurbegraafplaats-plannen in Loon op Zand, en won dat

In Radio EenVandaag spreken we met Roy van Boekel, directeur van Natuurbegraven Nederland B.V.. Daarnaast Pieter Schoe van natuurbegraafplaats-waaromniet.nl die zich ernstig zorgen maakt over het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland. 

Verslaggever Joris Kreugel ging in alle vroegte op pad naar de Mookerheide met Fons Mandigers van Natuurmonumenten en Jos Weijs die daar in de toekomst graag begraven zou willen worden.

In de tv-uitzending van EenVandaag bezoeken we samen met directeur Roy van Boekel van Natuurbegraven B.V. natuurbegraafplaats Heidepol en Fons Mandigers van Natuurmonumenten neemt ons mee naar een toekomstige locatie op de Mookerheide.

Daarnaast bezoeken we jonkheer Theodoor Sandberg van natuurbegraafplaats-waaromniet.nl die zich al jaren verzet tegen de opkomst van ‘dodenakkers’ achter zijn landgoed en we spreken met emeritus-hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse van de Universiteit Wageningen.

Begraven in de natuur heel populair

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.