De AVRO en de TROS willen fuseren. Hiermee ontstaat de grootste omroep van Nederland. De omroepen zetten zodoende als eersten de stap naar een omroepbestel met minder spelers, precies zoals de politiek wil. Daarover hebben beide omroepen vandaag een intentieverklaring ondertekend. Regeringspartijen VVD en CDA juichen de fusie toe. Minister Van Bijsterveldt zegt dat ze blij is "dat de Avro en de Tros elkaar als verwante omroepen gevonden hebben. Hun fusieplan is absoluut een stap in de goede richting: een efficiënte en slagvaardige publieke omroep."

Wij willen zelf uitmaken hoe onze toekomst eruit ziet', aldus TROS-directeur Peter Kuipers tijdens de persconferentie. Ook de AVRO wil het heft in eigen handen nemen. 'Wij vinden het belangrijk om zelf aan de bal te blijven en geen speelbal te worden', zegt Willemijn Maas, algemeen-directeur van de AVRO. Complicerende factor is dat de omroepen nog niet weten wat de consequenties zijn van de fusie. Zo is het onzeker hoeveel zendtijd en budget de nieuwe omroeporganisatie krijgt. De TROS en de AVRO vinden dat ze recht hebben op meer geld dan omroepen die zelfstandig willen doorgaan. De toekomstige fusiepartners denken aan een verhouding van minimaal 3:1. ,,De condities voor fusies van publieke omroepen zijn op dit moment nog steeds onbekend, maar wel mede bepalend voor een positieve uitkomst van het fusieproces'', stellen de omroepen.

VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg noemt het positief dat AVRO en TROS over hun eigen schaduw heenstappen. "Een voorbeeld voor de rest van Hilversum." Maar de voorgenomen fusie gaat het kamerlid nog niet ver genoeg. Ze vindt dat naast de beide omroepbedrijven ook de omroepverenigingen moeten samengaan.

EenVandaag spreekt vanavond met Anouchka van Miltenburg en Bert van der Veer, programmamaker en schrijver. Ook in de uitzending: Peter Kuipers, directeur TROS en Willemijn Maas, algemeen directeur van de AVRO.

AVRO en TROS nieuwe superomroep

Download

Kort overzicht van de persconferentie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.