Het grootste autoverhuurbedrijf van Nederland, Bo-rent, heeft uit kostenoverwegingen op grote schaal roetfilters verwijderd uit hun Mercedes-Benz Sprinter-bestelwagens. Dat stellen meerdere bronnen en blijkt uit eigen onderzoek van EenVandaag. Het is wettelijk verboden om roetfilters te verwijderen uit moderne dieselauto’s. Zonder filter stoten deze wagens tot wel vijftig keer meer roet en fijnstof uit. De autoverhuurder ontkent en stelt dat de roetfilters zijn gestolen.

EenVandaag huurde in een steekproef negen bestelwagens bij zes verschillende Bo-rentvestigingen. Na inspectie bij roetfilterspecialist Topcats in Lelystad bleek dat bij zeven van de negen gehuurde bestelwagens geen roetfilter aanwezig was. 

EenVandaag wil graag weten of meerdere verhuurbedrijven roetfilters verwijderen onder hun auto's. Heeft u het vermoeden dat een verhuis-of bestelwagen geen roetfilter heeft, mail dan naar onze redactie. Stuur tevens een foto mee.

'De afgelopen jaren alle roetfilters verwijderd'

EenVandaag sprak meerdere bronnen in de autobranche. Zo meldt het garagebedrijf dat heeft geholpen bij het verwijderen van de roetfilters in een telefoongesprek dat Bo-rent het hele wagenpark heeft laten aanpassen: “Ze hebben de afgelopen jaren alle roetfilters uit de Sprinters gehaald, die vervingen ze door een op maat gemaakte uitlaatpijp”. Het garagebedrijf paste naar eigen zeggen de software van “honderden” auto’s aan zodat er geen foutmelding op het dashboard zou verschijnen.  

Een tweede bron bevestigt deze lezing: “Die roetfilters liggen ergens opgeslagen. Ze worden bij nieuwe wagens preventief eronder uitgehaald, omdat Bo-rent er veel problemen mee had. Ze wilden af van het gezeur, het scheelde hun een hoop geld.” Directeur Ramses Rens van Topcats zegt: “Een paar maanden geleden kreeg ik via een tussenpersoon het aanbod om 750 roetfilters te kopen, afkomstig uit voertuigen van Bo-rent. Vaak filters uit nieuwe wagens met nog geen tien kilometer op de teller."

Ramses Rens en redacteur Ruben Messelink bij EenVandaag

Reactie Bo-rent

Op de website beweert Bo-rent echter: “Alle diesel aangedreven verhuisbussen/-wagens binnen de verhuurvloot zijn voorzien van roetfilter.” Bo-rent adverteert met de slogan “Huren is milieubewust” en ook is te lezen: “Het bedrijf toont respect en is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor medewerkers, de omgeving en het milieu.”

reactie

Officiële reactie Bo-rent:

“Wij hebben geen roetfilters verwijderd, maar helaas zijn we wel meerdere malen het slachtoffer geworden van georganiseerde diefstal waarbij grote partijen roetfilters onder onze bussen vandaan zijn gestolen.”

Ministerie op de hoogte

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was in augustus 2017 al op de hoogte van de situatie bij Bo-rent , maar greep niet in. In een vertrouwelijke e-mail in bezit van EenVandaag schrijft een ambtenaar eind augustus: “We gaan op dit moment geen gerichte acties doen richting één specifiek bedrijf."

GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt de praktijken bij Bo-rent “schandalig” en wil opheldering van de minister en van de staatssecretaris: “Dat je een serieuze melding krijgt en er niks mee doet, dat kan natuurlijk niet. Ze moeten controleren en misschien moet het Openbaar Ministerie er aan te pas komen.”

reactie

Reactie van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

"In augustus 2017 werd bij het ministerie bekend dat er een voertuig was van Bo-rent die geen roetfilter had. Dat was overigens vóór de ingang van het verbod.Vanaf 1 oktober 2017 is het verwijderen van roetfilters verboden. En vanaf 20 mei 2018 vindt er visuele controle plaatst tijdens een APK keuring. Bo-Rent geeft aan dat er massaal roetfilters zijn gestolen. Ongeacht de reden die Bo-rent aangeeft, geldt voor mij- dat zij in overtreding zijn als zij voertuigen zonder roetfilter de weg op laten, en dat ik op dit moment bezie hoe snel handhavend kan worden opgetreden."

Ook longarts Hans in 't Veen maakt zich grote zorgen. “Iemand die willens en wetens een roetfilter verwijdert bij een dieselauto stelt de omgeving bloot aan sterke verhoging van luchtverontreiniging, twintig tot vijftig keer meer. Luchtverontreiniging leidt tot 12.000 voortijdige overlijdens op jaarbasis."