Voor veel artsen is het om gek van te worden: hoeveel feiten of onderzoeken ze ook presenteren, het lukt niet om tegenstanders van vaccineren te overtuigen hun kinderen te laten inenten. Daarom komen artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals nu op twitter in actie met #ikvaccineer. “Ik heb in Afrika kinderen onder mijn handen dood zien gaan aan mazelen. Ga je schamen, anti-vaxxers!” schrijft huisarts en voormalig tropenarts Geert-Jan van Holten.

Longarts Sander de Hosson plaatste twee foto’s op twitter over de vaccinatiegraad en de mate waarin de mazelen voorkomen in verschillende gemeenten. Hij hoopte dat mensen zo beter begrijpen 'hoe effectief het mazelenvaccin is'. Twitteraar Maria Bos liet daarop weten dat het presenteren van feiten niet helpt in de discussie over wel of niet vaccineren. “Ik vind het bijvoorbeeld zelf fijn om te weten dat kinderartsen met kinderen zélf hun kinderen ook laten vaccineren”, schrijft Bos. Sindsdien twitteren artsen en andere zorgverleners hun voorkeur voor vaccineren onder #ikvaccineer, waarbij velen laten weten dat ze hun eigen kinderen hebben ingeënt. 

41.000 kinderen besmet met mazelen

Steeds minder ouders laten hun kinderen vaccineren. Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de oorzaak van de stijging van het aantal mazelen-besmettingen in Europa. In de eerste zes maanden is het aantal gevallen van mazelen sterk toegenomen ten opzichte van 2017. Met 41.000 kinderen én volwassenen die  de ziekte kregen, heeft 2018 een record van de meeste besmettingen in de afgelopen 10 jaar in Europa. 

KIJK & LEES OOK: 

Italië is een voorbeeld van een land waar steeds meer ouders besluiten hun kinderen niet te laten inenten. Momenteel krijgt de antivaccinatiebeweging in Italië steeds meer aanhangers. Hierdoor kregen vijfduizend Italianen het afgelopen jaar de mazelen. 

KIJK & LEES OOK: 

Meerderheid voorstander van verplichte vaccinatie 

De voor- en tegenstanders van vaccineren zijn verwikkeld in een discussie die de gemoederen hoog doet oplopen. Nadat Ruud Coolen, de voorzitter van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, een oproep deed om ouders die niet willen vaccineren te korten op hun kinderbijslag, verbaasde hij zich over de heftigheid van de reacties. “Iemand heeft mijn mobiele nummer te pakken gekregen en toen ik opnam was het eerste wat ik hoorde: ‘facist’”, zei hij eerder tegen EenVandaag. 

Toch blijkt uit een peiling van EenVandaag dat een grote groep mensen de ouders wil verplichten hun kind in te enten. 57 procent van de ondervraagde panelleden is er voorstander van om hun kind alle inentingen te geven die in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen. 

Inmiddels hebben ook mensen die niet in de zorg of medische sector werken zich aangesloten bij #ikvaccineer. 

KIJK & LEES OOK: 

KIJK & LEES OOK: