De levensverwachting van de Nederlandse 65-jarigen stijgt langzamer dan werd verwacht en dat betekent dat de leeftijdsgrens voor de AOW volgens deskundigen uit de verzekeringswereld minder snel omhoog hoeft.

In het Financieel Dagblad stellen actuarissen, dat zijn verzekeringswiskundigen die zich bezighouden met het doorrekenen van risico's en certificeren daarnaast pensioenfondsen en verzekeraars, dat de pensioenleeftijd het best pas in 2026 op 67 kan uitkomen, in plaats van in 2021.

'We worden ouder en griepepidemieën'

De oorzaak komt volgens Jan Latten van het CBS doordat we steeds ouder worden. "Je moet onderscheid maken tussen de korte en lange termijn. Mensen worden ouder, maar ook op de korte termijn kan er vanalles gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan stenge winters en lange griepepidemieën. Dat zie je weer terug in de levensverwachting." 

In 2013 besloot het kabinet nog dat de AOW-leeftijd moest worden verhoogd naar 67 jaar in 2021, waarna er in 2022 nog drie maanden aan zouden worden toegevoegd. Dit zou noodzakelijk zijn om aangenomen hogere levensverwachting bij te benen.

Werkgevers en werknemers met elkaar opgescheept na 65

Uit eerder onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat werknemers en werkgevers van het het midden – en klein bedrijf niet achter de verhoging van de pensioensleeftijd te staan. De helft van de werkgevers (51%) en zes op de tien werknemers (63%) pleit er dan ook voor de AOW-leeftijd weer te verlagen naar 65 jaar. 

KIJK&LEES OOK