Uit een onderzoek onder Engelse automobilisten blijkt toenemende overlast door moderne autoverlichting. Een werkgroep van de VN gaat nu een onderzoek doen naar deze nieuwe technologie voor koplampen. De ANWB herkent het probleem: 'Met enige regelmaat krijgen we hier klachten over binnen.'

"Het gebeurt vooral bij de nieuwe generatie auto's, waar geprobeerd wordt om een soort daglicht te creëren met de koplampen", zegt Jos van der Drift van de ANWB. "Dat wordt door anderen als hinderlijk ervaren." Andere weggebruikers kunnen tot zo'n vijf seconden verblind raken door de koplampen. Je kunt natuurlijk wegkijken, maar dat is lang niet altijd een realistische oplossing."Dat is lastiger als het iemand is die achter je rijdt. Onze indruk is dat dit de meeste overlast geeft."

Fabrikant Hella: 'Het is wennen'

Volgens fabrikant Hella, die aan veel autofabrikanten de verlichting levert, voldoen deze autokoplampen aan alle wettelijke eisen. Woordvoerder Bastiaan Wesseling vermoedt dat het een kwestie van wennen is. "Als je een ander soort licht op de weg ziet, ga je er ook naar kijken. Het kan een persoonlijke beleving zijn. Bij de overgang van halogeen naar xenon kregen we vergelijkbare meldingen als nu bij de overgang van xenon naar led-verlichting."

Melden bij ANWB

ANWB-woordvoerder Van der Drift herkent ook persoonlijk de ervaring van overdadig licht van mede-automobilisten. "De nieuwe lampen hebben duidelijk een hogere lichtopbrengst, het is een flinke puist aan licht. Soms rijdt er een auto achter me waarvan ik denk: wat is hier aan de hand? Dat blijkt dan een hypermoderne auto te zijn."

Hij denkt niet dat de verkeersveiligheid meteen in het gedrang komt. "We horen wel verhalen dat mensen soms enkele seconden het zicht kwijt zijn. Dat verdient wel aandacht", zegt hij. "Het lijkt een probleem te worden, het is iets om in de gaten te houden. We roepen mensen op om zich bij ons te melden als ze hier problemen mee hebben."

Lasertechniek

Mensen zetten soms zelf een nieuw lichtsysteem in hun auto om van halogeen naar ledverlichting te gaan, weet Bastiaan Wesselink van Hella. "Slechts sporadisch levert dat een juist lichtbeeld op. In 99 procent van de gevallen levert het een niet-wettelijk lichtbeeld op. Bij de overgang naar xenon hebben we dat ook meegemaakt." De lasertechnologie die de laatste tijd ook gebruikt wordt, is volgens hem niet extra gevaarlijk. "De laser stuurt de led-verlichting aan binnen de koplamp zodat het licht efficiënter de weg op geholpen wordt. Het is niet zo dat er een laserstraal uit de auto komt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.