Zuid-Amerikaanse flair of Indiase hartelijkheid in Limburg: de katholieke kerk haalt priesters uit alle werelddelen. Waarom? In Nederland is weinig animo. In Roermond zijn ze blij met hun Colombiaanse priester: "Hij maakt van onze kerk een wereldkerk."

Het aantal priesters in Nederland daalde in de afgelopen 15 jaar fors: van 800 naar 480. En het aantal aanmeldingen voor de priesteropleiding Rolduc van het Bisdom Roermond daalde in 2004 naar een dieptepunt van twee studenten. Maar nu zijn de klaslokalen weer gevuld: met priesters in wording uit het buitenland.

Van missionarissenland naar missieland

Het is vooral aan de voormalig bisschop Frans Wiertz te danken dat de priesteropleiding van Rolduc anno 2020 nog bestaat, vertelt de huidige rector Lambert Hendriks. "Monseigneur Wiertz zei: 'Als er op andere plaatsen in de wereld zo'n levendige beleving van het geloof is, dan zouden die mensen ons wel eens kunnen helpen om het priestertekort in Nederland op te vangen'."

Rector Lambert Hendriks van de priesteropleiding Rolduc
Bron: EenVandaag
Rector Lambert Hendriks van de priesteropleiding Rolduc

"We hebben nu 45 studenten. Vier van hen zijn Nederlands, de anderen komen uit het buitenland", vertelt Hendriks. "We tellen nu zeker 16 nationaliteiten op het Grootseminarie. Eigenlijk zijn we, van een missionarissenland, een missieland geworden. Omdat we de zin en noodzaak van het geloof niet meer in ons leven herkennen, komen gelovigen uit andere landen nu hierheen om ons te helpen."

Lees ook

Vergaderen over hoe te vergaderen

Wilson Varela Gaviria is een van de priesters die met open armen ontvangen is door de katholieke kerk. Na een taalbad van een jaar en een zesjarige studie Theologie en Filosofie werd hij gewijd als priester in Roermond.

En dat was even wennen. "Een van de grootste verschillen met Colombia is dat alles hier zo strak geregeld wordt. De agenda's en het maken van meerjarenplannen, het overleggen en vergaderen", vertelt hij. "Dat was voor mij een grote uitdaging omdat ik als Colombiaan liever alles wat spontaner doe. Maar dit is inmiddels thuis geworden, na 11 jaar wil ik niets anders meer."

De Colombiaanse Wilson Varela vertelt hoe het is om als priester in Roermond te werken. Dat was wel even wennen. "Ik doe alles graag wat spontaner, maar dat kan niet altijd."
info

Er zijn zeven bisdommen in Nederland, met in 2018 een totaal van 725 pastoraal priesters, diakens en pastoraal medewerkers. 23 procent van de priesters die nu in Nederland werkzaam zijn komt uit het buitenland. In 2008 waren er ongeveer 50 buitenlandse priesters actief in parochies. Nu zijn dat er 109. Dat is 23 procent van de Nederlandse priesters.

Verlangen naar Nederland

Marthoma Alexander uit het Indiase Trivandum studeerde een paar maanden geleden af. Hij werkt nu met veel toewijding als priester in Venray. Als kind droomde Marthoma er al van om naar Europa te komen. "Nederland was vroeger een heel vroom land met een overvloedig geloof. Er gingen priesters uit Nederland de wereld in om het geloof te verkondigen. Daarom heb ik altijd al een verlangen gehad om hiernaartoe te komen, naar het land dat India het geloof heeft gebracht."

Marthoma Alexander uit India is nu priester in Venray
Bron: EenVandaag
Marthoma Alexander uit India is nu priester in Venray

Marthoma wist al heel vroeg dat het priesterschap passend zou zijn voor hem. "En ik heb het tot nu toe volgehouden. Daarvoor ben ik blij en dankbaar. In India is misdienaar en priester worden nog heel eervol." En ook Nederland past bij Marthoma. "Ik hou nu zelfs meer van de winter dan van de zomer en meer van aardappels dan van rijst."

Tv-reportage EenVandaag: Buitenlandse priesters vullen het Nederlandse priestertekort op

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.