Het is hét wondermiddel als je snel wil afvallen: dinitrofenol (DNP). Slik je deze vetverbrander, dan vliegen de kilo’s eraf. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Want het innemen van DNP is levensgevaarlijk. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat amateursporters zich daar weinig van aan trekken. Rond bodybuild- en atletiekwedstrijden wordt dit illegale middel veel gebruikt. "Amateursporters kennen de enorme risico's niet," vertelt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit.

In Nederland is één sterfgeval bekend door het gebruik van DNP. Mike Aalbers wilde af van zijn overtollige buikvet en schafde het middel online aan. Na een aantal weken DNP geslikt te hebben overleed hij 's nachts. "Zijn borstkas ging als een gek op en neer. De bank waar hij op lag, was doorweekt van zijn zweet. Hij is van binnen opgebrand," vertelde zijn vriendin Meggy Titselaar eerder tegen het Algemeen Dagblad.

'Er gaan meer doden vallen'

"Dit middel is veel gevaarlijker dan de meeste afvalpillen die op de markt zijn," aldus Ram. "Het lichaam weet niet goed hoe het ermee om moet gaan. Dat is anders dan de meeste hormonen die geslikt worden. De dosering luistert heel nauw. Iets teveel DNP slikken, kan enorme complicaties hebben." De directeur van de Dopingautoriteit pleit voor meer voorlichting in sportscholen: "Anders gaan er geheid meer doden vallen door dit middel."

Honderd keer zoveel DNP

Dat die voorlichting nodig is, blijkt wel uit onderzoek biochemist Pim de Voogt. Hij onderzocht in opdracht van de WADA (World Anti-Doping Agency) het gebruik van doping door amateursporters. Hij schrok van de resultaten: "Rond bodybuild- en atletiekwedstrijden vonden wij tien tot honderd keer zoveel DNP aan in het rioolwater als gemiddeld." Hoeveel mensen de vetverbrander slikken is niet duidelijk: "Het kunnen tien veelgebruikers zijn, of duizend man die een beetje slikken."

DNP was niet het enige wat De Voogt aantrof in het rioolwater: "We hebben nog een paar andere afslankmiddelen gevonden, zoals efedrine. Bij deze middelen zagen we minder een piek rond sportevenementen dan bij DNP. Die middelen leveren ook minder acute risico's op."