Twee op de drie van de amateur voetbalclubs heeft organisatorische en financiële problemen. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, luidt de noodklok in het AD. Maar ook andere amateurclubs hebben moeite met het hoofd boven water te houden door het tekort aan vrijwilligers.

Afgelopen week werd voetbalclub Bladella uit het Brabantse Bladel nationaal nieuws. Spelertjes verkochten te weinig loten en hun ouders weigerden de rest bij te betalen. Dus werden ze uit de club gezet. KNVB noemde de maatregel van VV Bladella “buitenproportioneel”, maar contributies van de leden zijn cruciaal voor een vereniging met vrijwilligers. De club blijft dan ook bij het besluit om de spelers te royeren.

Het CDA heeft nu het plan om de financiële vergoeding voor vrijwilligerswerk te verhogen, om zo meer mensen te bewegen zich voor de vereniging in te zetten. EenVandaag spreekt hierover met professor Koen Breedveld van het Mulier Instituut, die dit een stap in de goede richting vindt. Ook zijn we te gast bij voetbalclub SV Geinoord, waar we spreken met vrijwilliger Wim Davelaar en gaan we langs bij Rob van der Kuilen van tennisvereniging Vreeswijk