Tarukshan Selvam, Livia van Beelen, Tim Ribberink en Fleur Bloemen. Af en toe worden we opgeschrikt door grote persoonlijke drama’s waarbij gepeste jongeren zich van het leven beroven. Maar kun je altijd je één op één een relatie trekken tussen pesten en de zelfdoding?

EenVandaag spreekt erover met psychiater Jan Mokkenstorm van suicidepreventielijn 113. Volgens hem heeft zelfdoding zelden één oorzaak en hoeft de afscheidsbrief, die geschreven is in mentale nood, niet altijd de hele waarheid te bevatten. 

We bezoeken ook de ouders van Livia, Gerard en Ingrid van Beelen. Het is bijna vijf jaar geleden dat de 13-jarige Livia zich van het leven beroofde. Ze gaf pesten als reden in haar afscheidsbrief. Haar ouders zijn met de Stichting Veilig Onderwijs een strijd tegen pesten begonnen.

Lees ons uitgebreide interview met Jan Mokkenstorm op de speciale pagina. Daar vertelt ook crisisadviseur Ine Spee, die met haar calamiteitenteam scholen en docenten bijstaat na zelfdodingen, hoe je als school het beste met dit soort drama’s om kunt gaan.

Wat kan de omgeving doen aan zelfmoordpreventie? Vraag het 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113.