De Tweede Kamer debatteert deze week over het voorgenomen besluit van de regering om een aantal militaire missies te verlengen waaraan Nederland bijdraagt, waaronder de missie in Mali en die in Afghanistan. Nederland is sinds 2002 actief in Afghanistan. In de laatste jaren voor Resolute Support in een wat meer bescheiden rol dan voorheen, maar toch wil Nederland ook in 2018 met honderd militairen bijdragen aan vrede en stabiliteit in Afghanistan.

Bijdragen aan de vrede en stabiliteit wordt echter in toenemende mate een uitdaging in Afghanistan. De Taliban en terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben er in het afgelopen jaar aanzienlijk grondgebied gewonnen. Inmiddels beheerst de Taliban bijna veertig procent van Afghanistan. Wat schiet het Westen na zestien jaar militaire aanwezigheid op in het Aziatische land? Rob de Wijk: “Niets doen is geen optie, dan wordt Afghanistan weer een vrijplaats voor terroristen.”

'De missie werk averechts'

Het was de bedoeling dat dit zou eindigen, inmiddels is het een oneindige oorlog geworden”, zegt SP-kamerlid Sadet Karabulut over de missie in Afghanistan. “Er worden honderden miljarden door Amerika, de NAVO en bondgenoten in die oorlog gepompt en we zien dat er jaar in, jaar uit meer slachtoffers vallen en vluchtelingen bijkomen. De missie werkt averechts: stoppen dus”.

We zien dat er meer slachtoffers vallen en vluchtelingen bijkomen. De missie werkt averechts: stoppen dus.

Defensiedeskundige Rob de Wijk van het HCSS wil niet van wijken weten. Echt stoppen heeft desastreuze gevolgen voor Afghanistan, vindt hij. Volgens De Wijk dat geldt ook voor de inspanningen van Nederlandse militairen, zeker zij die het grootste offer brachten: “Nederlandse militairen zijn voor niets gestorven als Afghanistan nu helemaal in elkaar dondert, en het weer een vrijplaats wordt voor terroristische organisaties die een bedreiging vormen voor het Westen”, aldus De Wijk. 

'Aanwezigheid voedingsbodem voor terreur'

Sadet Karabulut hekelt het optreden van de Westerse missie in Afghanistan. Het Afghaanse leger en de Afghaanse regering zouden de verantwoordelijkheid moeten overnemen, maar volgens haar is dat tot dusver niet gelukt. De strijd woedt door en zij ziet die voortdurende oorlog in Afghanistan vooral als een gevolg van de permanente aanwezigheid van Westerse militairen in het land. “Ik wil de voedingsbodem voor terreur weghalen. Dat kan als strategie de eindeloze oorlog tegen terrorisme stoppen, dat meer vijanden, meer terrorisme en meer vluchtelingen creëert.”

In onderwijs en humanitaire hulp wil Karabulut wel blijven investeren, maar de militairen moeten vertrekken. Rob de Wijk ziet niet hoe dat zonder aanwezigheid van militaire bescherming kan. “Je moet beide doen, militair bijdragen en humanitair investeren. Dit is geen Nederland, het is Afghanistan.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.