Het overstappen van gas naar duurzame warmte dreigt een financiële strop te worden huiseigenaren. Dat blijkt uit een rapport van Ecorys dat is gemaakt in opdracht van Milieudefensie. Vooral lage- en middeninkomens zouden financieel in de problemen komen wanneer ze hun woning zonder gas willen verwarmen. De milieuclub vindt dat de overheid moet bijspringen.

Een behaaglijke temperatuur in de woonkamer, heet water uit de kraan en lekker kunnen koken: in de meeste huizen in Nederland is dit nog altijd te danken aan het aardgas. Toch wordt de roep om huishoudens gasvrij te maken steeds sterker. Om de Groningers te ontzien en de klimaatdoelen te halen. Voor een rijtjeshuis kost het naar schatting 18.000 euro om compleet gasloos te worden. 

In 2050 helemaal van het aardgas af

Zonder steun voor de huiseigenaren zal de omschakeling van gas naar duurzame warmte in Nederland niet van de grond komen, zo stelt de milieuclub. “Huiseigenaren kunnen zich niet altijd een warmtepomp of een goed geïsoleerd huis veroorloven, zelfs als ze dat graag zouden willen. Mensen met minder geld kunnen daardoor in de problemen raken. Dat vinden wij niet eerlijk. Nederland kan bovendien alleen van zijn gasverslaving afkomen als iederéén mee kan doen”, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie. Het kabinet wil dat Nederland in 2050 helemaal van het aardgas af is. 

Ook bij netbeheerder Stedin zien ze dat er steeds vaker huishoudens zijn die zich ontkoppelen van het aardgas. Stedin is de netbeheerder in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. In 2011 lieten 77 klanten van Stedin zich vrijwillig afsluiten van het aardgasnet. In 2017 waren dat er ruim 2275. Als we iedereen van het aardgasnet af willen hebben in 2050 dan moeten er per jaar ruim 224.000 huishoudens worden ontkoppeld. Dat is vergelijkbaar met een stad als Eindhoven. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.