"De oplossing is dat we van het gas afraken", zei Eric Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat, gisteren na de ernstige aardbeving in Zeerijp, Groningen. Hoewel de gaswinning al is gereduceerd, heeft de provincie nog steeds te kampen met bodemdaling, met de ernstige aardbevingen tot gevolg. Nederlanders moeten eraan gaan wennen dat we van het aardgas af gaan, en dus op termijn niet meer op gas stoken en koken.

"Die transitie gaat nog niet snel genoeg", zegt Leonie van der Steen, directeur van Squarewise, naar aanleiding van de uitspraak van Wiebes. Haar bedrijf adviseert gemeente's hoe deze overgang bewerkstelligd kan worden, maar ze ziet dat dat daar nog een hoop winst te halen valt. "Een aantal gemeente's doet het wel goed, zoals Woerden en Goerree Overflakkee. Daar zijn ze bezig om bepaalde wijken van het gas af te krijgen, maar andere gemeente's blijven achter. Het is voor individuen lastig om je huis duurzamer te maken, dus de gemeente zou gunstige voorwaarden moeten scheppen, het slimmer moeten organiseren en goede informatie moeten verschaffen. Dan wordt het ook goedkoper."

Van der Steen is inmiddels zelf ook bezig om haar huis duurzamer te maken. Ze hoopt dat mensen haar voorbeeld zullen volgen: "Ik heb straks geen last meer van schimmel en het huis is warmer. Dus het wordt gezonder, moderner en comfortabeler in mijn huis."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.