Een appartement ter waarde van 135.000 euro. Dat kreeg D66 leider Alexander Pechtold dit jaar van een vriend: Serge Marcoux, een Canadese oud-ambassadeur. Het gaat om een appartement in Scheveningen, die hij begin dit jaar kreeg. Pas dit weekend ontstond op Twitter ophef, toen bleek dat Pechtold dat riante geschenk niet had aangemeld bij het geschenkenregister. 

Volgens BNR was Pechtold in zijn studententijd chauffeur voor de ambassadeur en heeft hij altijd keurig voor de post en planten gezorgd in dat appartement. Pechtold noemt Marcoux daarom zelf ’een familievriend' en deed de zaak gisteren, op Facebook, dan ook af als een ‘privékwestie’.

Geschenkenregister

Kamerleden moeten alle geschenken boven de 50 euro opgeven in het Geschenkenregister. Dat register wordt sinds 2006 bijgehouden. Dit zijn een paar voorbeelden van geschenken die Kamerleden het afgelopen jaar kregen:

  • Pia Dijkstra kreeg een mini-tafeltennisset
  • GroenLinks-Kamerlid Buitenweg woonde de TT ijn Assen bij
  • Pechtold zelf gaf wel de vrijkaartjes op voor een voorstelling van Jochem Meyer

Vooral over het laatste punt is kritiek ontstaan. Pechtold gaf verschillende andere schenkingen dus wel aan, maar dit appartement niet. Er zitten dan ook geen consequenties aan het niet opgeven van een geschenk, ondanks dat het verplicht is. Overigens is het niet de eerste keer dat Pechtold iets niet aanmeldt bij het register. Vorig jaar vloog hij naar Oekraīne in de privéjet van een zakenman die weer belangen had bij een associatieverdrag met dat land. 

Reacties

D66-minister Ollongren vindt dat er niets aan de hand is. Dit zei zij gisteren aan tafel bij Jinek.

Anderen zijn minder luchtig over de kwestie. Volgens Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, wekt de schenking de schijn op van belangenverstrengeling. De vriend van wie Pechtold het appartement kreeg is een Canadese topdiplomaat. Baudet vraagt zich op Twitter dan ook hardop af of het stemgedrag van D66 over het handelsverdrag met Canada iets met die schenking te maken heeft. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.