Alcoholvrij bier drinken is niet langer suf. De consumptie neemt toe en de smaak ervan wordt steeds beter. In het jaarlijkse Nationaal Bieronderzoek bleek dat inmiddels 45 procent van de ondervraagde bierdrinkers weleens bewust kiest voor bier met minder of geen alcohol. 

0.0 smaakt nu beter

Volgens de laatste cijfers maakt alcoholvrij bier nu 4 procent uit van de totale bierconsumptie. Dat klinkt als weinig, maar volgens horeca-trendwatcher Lennert Rietveld gaat het wel om een flinke stijging. De toename van consumptie is volgens hem vooral te linken aan de verbeterde smaak en het groeiende aanbod van biermerken die een 0.0 variant in de schappen hebben liggen. "Het is een acceptabel alternatief als je met de auto bent en toch mee wil drinken."

In de kroeg is het volgens Rietveld nog niet helemaal vanzelfsprekend dat er alcoholvrij bier wordt gedronken. "Als je kijkt naar de cijfers, dan zie je dat 70 procent van het alcoholvrije bier in de retail wordt verkocht en 30 procent in de horeca. Een handjevol horeca-gelegenheden zijn deze zomer voor het eerst begonnen met het tappen van alcoholvrij bier. Daar valt dus nog terrein te winnen." En hoe zit met die andere populaire drank: wijn? "Voor wijn zie je inmiddels ook alcoholvrije varianten, maar daarvan is het lastiger om de smaak lekker te krijgen zonder alcohol. Het wordt dan een soort druivensap." 

info

Hoe maak je alcoholvrij bier? 

Brouwer Gijs Troost van brouwerij, en foodhal, Mout zegt dat er meerdere manieren zijn om bier alcoholvrij te krijgen.

 

- "De suikeroplossing die je maakt tijdens het brouwproces wordt door gist omgezet in alcohol, en dan krijg je dus bier. Om je bier alcoholvrij te maken kun je bijvoorbeeld proberen om vooraf zo veel mogelijk suikers te verwijderen zodat ze niet omgezet kunnen worden in alcohol."

- "Je kunt ook werken met hele speciale gisten die de meeste suikers niet om kunnen zetten naar alcohol, zodat je weinig of geen alcohol krijgt. Daarom zul je ook bij veel alcoholvrije bieren een vrij hoge zoetigheid krijgen, in tegenstelling tot veel andere bieren die zijn doorgegist en dus minder suiker en meer alcohol hebben."

Een ander proces staat bekend als de-alcoholisatie. Hierbij wordt de alcohol na de vergisting via verdampingstechnieken uit het bier gehaald.

'Alcoholvrij is niet per definitie gezond'

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, juicht de trend van alcoholvrij consumeren toe. "Dat steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije variant, betekent dat mensen bewust zijn van de gevaren van alcohol en dat ze daar goede alternatieven voor weten te vinden."  Toch waarschuwt hij wel voor de keerzijde van alcoholvrij. "Sommige varianten bevatten heel veel suiker. Als je dan zes blikjes alcoholvrije Radler op een avond drinkt, word je alsnog dik. Het klinkt misschien saai, maar als je écht gezond bezig wilt zijn, kan je het beste gewoon water drinken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.