Terwijl buiten tegen haar werd gedemonstreerd, is Kauthar Bouchallikht beëdigd als Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Eerder werd al bekend dat ze regelmatig bedreigd wordt: "Ik kan mijn werk nu niet uitvoeren op een manier die optimaal is."

Op de dag van haar beëdiging lopen we met haar mee. Als kandidaat-Kamerlid stond ze volop in de aandacht: ze raakte in opspraak door haar bestuursfunctie bij een Europese organisatie voor moslimjongeren. Toch is ze een van de drie Kamerleden die dankzij voorkeurstemmen de Tweede Kamer in zijn gekomen.

Lees ook

'Dat mogen ze doen'

Op het Plein, voor de ingang van de Tweede Kamer, klinkt vandaag 'Kauthar niet welkom!'. Anti-islambeweging Pegida demonstreert tegen de beëdiging van het GroenLinks-Kamerlid. Ze noemen Bouchallikht een 'linkse fascist'. "Dat mogen ze doen, we leven in een democratische rechtsstaat", is haar laconieke commentaar terwijl ze de Kamer binnenloopt.

Kimaatactiviste Bouchallikht kwam als kandidaat voor GroenLinks kwam in de aandacht te staan door haar bestuursfunctie bij FEMYSO, een Europese vereniging voor moslimjongeren. De organisatie wordt door sommige experts en veiligheidsdiensten gelinkt aan de Moslimbroederschap, een organisatie die de politieke islam propageert.

foto's kauthar bouchallikth
Bron: EenVandaag
Kauthar Bouchallikht komt samen met partijleider Jesse Klaver aan bij de Tweede Kamer voor de beëdiding

'Niets te maken met Moslimbroederschap'

Als bestuurslid gaf Bouchallikht ook een cursus bij Milli Görüs, een conservatieve moslimorganisatie. Tijdens die cursus zaten mannen en vrouwen gescheiden. Haar uitspraak dat ze feminist is, lijkt niet te rijmen met het gedachtengoed van de twee moslimorganisaties.

Bouchallikht ontkende eerder al banden te hebben met de politieke islam en doet dat vandaag weer. "Ik heb niets te maken met het gedachtengoed van de Moslimbroederschap of welke organisatie dan ook. Ik sta voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, en met die principes ga ik aan de slag. Ik vind het bijzonder dat ik deze vraag steeds krijg, want ik heb me daar de afgelopen jaren steeds voor ingezet."

Bekijk hier de tv-reportage over de beëdiging van Kauthar Bouchallikht als Kamerlid voor GroenLinks

Online en reëel bedreigd

Pas werd bekend dat Bouchallikht een van de meest bedreigde vrouwelijke politici van ons land is. "Een deel van de bedreigingen is online en een deel is reëel. Dat is ontzettend heftig." Dat volksvertegenwoordigers worden bedreigd, vindt ze sowieso een groot probleem. "We zouden allemaal ons werk moeten kunnen doen. Of het nu gaat om mezelf of om anderen waar ik het niet mee eens ben."

Ze benadrukt dat het ook voor de samenleving gevaarlijk is. "We moeten in de crises die we nu meemaken samen optrekken. Ik kan mijn werk nu niet uitvoeren op een manier die optimaal is."

Lees ook

Meteen aan de slag met het klimaat

In de middag is het dan eindelijk zo ver: de beëdiging. In drie rondes wordt de nieuwe Kamer beëdigd, in verband met de coronamaatregelen. Als kersvers Kamerlid wil Bouchallikht meteen aan de slag met de aanpak van de klimaatcrisis: "Die houdt ons een spiegel voor: de crisis raakt mensen met een kleine portemonnee het ergst, terwijl grote bedrijven relatief worden gespaard."

"Daarnaast wil ik strijden tegen sociaal en economisch onrecht." Heeft ze zenuwen voor haar nieuwe baan? "Het wordt spannend, maar dat is geen reden om het niet te doen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.