In Genève is een akkoord bereikt tussen de zes wereldmachten en Iran over het nucleaire programma van Iran. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is het een 'belangrijke eerste stap richting een veelomvattende oplossing'. Iran mag uranium maar tot een bepaald maximum verrijken en de bouw van nieuwe kerncentrales wordt stilgelegd. Ook wordt een voorraad van met twintig procent verrijkt uranium 'geneutraliseerd'.

De deal opent een 'nieuwe weg naar een veiliger wereld', aldus Obama. Hij zei dat de islamitische staat is toegestaan nucleaire energie op te wekken, maar dat het akkoord moet voorkomen dat het land kernwapens ontwikkelt.

Kritiek is er ook, uit Israelische hoek: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt het akkoord over het nucleaire programma van Iran een 'historische vergissing'.

In EenVandaag: hoe moeten we dit akkoord zien? Is er werkelijk sprake van een historische doorbraak of is het akkoord niet meer dan een charme-offensief? In de studio is rechtsgeleerde, columnist en hoogleraar Afshin Ellian te gast. Daarnaast oud NAVO-topman en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer: is het optimisme gerechtvaardigd, en wie is hier de winnaar?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.