De AIVD heeft het toezicht op extreem-rechtse groeperingen verscherpt na de aanslagen door Anders Breivik in Noorwegen. Dat stelt het hoofd AIVD Rob Bertholee in EenVandaag: “We hebben het onderzoek geïntensiveerd want wat je heel vaak ziet is dat de eenling, de solistische dreiger, vaak eerder zijn inspiratie vindt in bijvoorbeeld een rechtsextremistische groepering dus daar kijken we heel scherp naar.”

Lone wolves

Bertholee ziet dat ook Nederland het risico loopt op een zogeheten ‘lone wolf’, een eenling die probeert via geweld aandacht te krijgen voor zijn gedachtegoed. Bertholee: “Het risico van een lone wolf is er ook in Nederland.

We houden allerlei groepen in de gaten, het zijn groepen die u ook wel kent uit andere nieuwsbronnen, dan praat je over Ulfhednar en over Blood & Honour, dat soort groepen. Is er een acute dreiging? Nee. Is er een risico? Ja, en dat proberen we te verkleinen. ” Het aantal echte fanatieke actievelingen in extreemrechtse kringen schat Bertholee op vijftien a twintig personen.

Wapens

Bij de extreemrechtse groeperingen en aanhangers van het extreemrechtse gedachtegoed zijn wapens populair. Bertholee over wapenbezit: Fascinatie voor wapens bij extreemrechts is er absoluut. Wat we hebben geconstateerd is dat die wapens heel vaak voor de heb zijn, omdat de mensen die zo gefascineerd zijn het ook wel fraai vinden om er mee te pronken, we zien dat ze in een aantal gevallen voor de handel zijn en we hebben eigenlijk nog niet geconstateerd dat ze zijn aangeschaft om te gebruiken om het gedachtegoed te verspreiden.” De AIVD meldt via een ambtsbericht wapenbezit door aan de politie. “Afgelopen jaar hebben we dat een aantal malen gedaan, tussen de vijf en tien keer. Die tips hebben ertoe geleid dat er mensen zijn aangehouden.”

Pessimistisch

Het gevaar van extreemrechts moet niet worden onderschat, aldus Bertholee: “Ik zeg wel eens dat ik betaald wordt om pessimistisch te zijn en ik moet zeggen dat ik met de kennis die ik de afgelopen vier maanden heb opgedaan, het niet eens zo heel veel moeite kost om pessimistisch te zijn. Niet dat deze groepen vandaag of morgen gelijk een dreiging geven maar we willen er wel bovenop zitten als dat gaat gebeuren. “ Vandaag presenteert de AIVD haar jaarverslag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.