De Nationale Politie is uitgelopen op een fiasco. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 1600 agenten, uitgevoerd door de SP. De invoering van de Nationale Politie in 2013 heeft volgens de ondervraagde agenten een negatieve invloed op het politiewerk en de veiligheid in Nederland is er zelfs op achteruitgegaan. De SP pleit voor een parlementair onderzoek naar het functioneren van de Nationale Politie.

Met optimisme en veel trompetgeschal gaat de Nationale Politie in 2013 van start. "We gaan hier met elkaar iets fantastisch van maken", aldus toenmalig VVD-minister Opstelten. Nu, dik vier jaar later, spreken agenten zich uit. De Nationale Politie is een fiasco. Dit is de conclusie van een SP onderzoek onder ruim 1600 agenten. Tweede Kamerlid voor de SP Ronald van Raak: "Het is niet het verhaal van de minister, het is niet het verhaal van de SP, het is het verhaal van de politieagent op straat."

De agenten schetsen in het onderzoek een vernietigend beeld van het functioneren van de Nationale Politie. Zo vindt maar liefst 85 procent dat de kwaliteit van de dienstverlening is afgenomen en vindt 81 procent dat de werkwijze minder efficiënt is geworden. Een keihard oordeel dus van de agenten zelf. De politiebonden vinden de uitkomsten hard, maar zij zijn niet verrast. Dit bikkelharde resultaat schetst volgens de bonden een realistisch beeld. Vindt ook Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. "Als je kijkt naar de uitkomsten dan herkennen wij dat beeld en dat vinden wij heel vervelend en politiemensen vinden dat heel vervelend, want dat is geen goed beeld. De Nationale Politie was gecreëerd om tot verbeteringen te komen en in ieder geval politiemensen ervaren dat niet zo." Inmiddels is politiebond ACP zover dat zij het project Nationale Politie wil beëindigen als zaken niet snel ten goede keren. 

Voor de SP is de maat vol. De partij wil dat de Tweede Kamer het heft in handen neemt en de problemen bij de Nationale Politie aanpakt. 

Spoedoverleg

In Den Haag vindt spoedoverleg plaats tussen de politiebonden en de top van de Nationale Politie. Politievakbond ACP eist snelle verbeteringen, anders overweegt de bond haar vertrouwen op te zeggen in het project Nationale Politie. De korpsleiding van de Nationale Politie moet afgelopen week keer op keer slecht nieuws incasseren. 

Zo onthulde EenVandaag vorige week dat kritische agenten bewust de ziektewet in worden gewerkt door leidinggevenden. Eerder deze week bleek dat de Centrale Ondernemingsraad jarenlang honderdduizenden euro’s aan gemeenschapsgeld kon verbrassen zonder dat de korpsleiding ingreep. En gisteren bleek uit een onderzoek dat allochtone agenten veel vaker betrokken zijn bij corruptieschandalen. De Nationale Politie wil niet reageren. Een woordvoerder van de korpleiding laat weten het gesprek met de politiebonden niet via de media te willen voeren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.