Ook mensen die slecht kunnen ademen riskeren een boete als ze zonder mondkapje in het ov zitten. Ademexperts leggen uit wat een 'enorme belasting' zo'n mondkapje is voor hen. Maar er is tot op zekere hoogte wel iets aan te doen.

Een mondkapje dragen is voor veel mensen niet prettig, maar voor mensen die ademhalingsproblemen hebben kan het ondoenlijk zijn. Reizigersvereniging Rover ontving daar klachten over en wil samen met belangenorganisatie Ieder(in) een uitzondering voor mensen met longproblemen, een fysieke beperking of spierziekten in het ov. Deze mensen zouden zelf een vervangende oplossing mogen kiezen.

Lees ook

Enorme belasting

Fysiotherapeut en ademspecialist Grazia Visser staat vierkant achter de vraag van Rover en Ieder(in), wat haar betreft ook voor iedereen die last van benauwdheid heeft. "Zo'n mondkapje voor je neus en mond als je al moeite hebt met ademen, is echt beroerd", zegt ze.

"Mensen met ademproblemen zijn natuurlijk kwetsbaarder, maar het is nog steeds maar de vraag in hoeverre mondkapjes beschermen. En anderzijds is iets voor je mond als je last hebt van benauwdheid echt een enorme belasting."

Het openbaar vervoer mijden

Rover en Ieder(in) pleiten voor de aanpassing, maar wat als dit niet wordt doorgevoerd? "Dan is mijn advies voor mensen met benauwdheidsproblemen om het openbaar vervoer zoveel mogelijk te mijden", zegt de ademspecialist. "Als het fietsend of lopend kan, doe het dan fietsend of lopend. En als je dan het openbaar vervoer in moet, doe het dan zo kort mogelijk."

"Ontspanning is dan het belangrijkste. Zodra je gespannen wordt, wordt het ademen nog moeilijker. Als je het mondkapje dus op moet doen: ontspan zoveel mogelijk en adem rustig in en uit", adviseert Visser. "Sommige mensen krijgen wat extra lucht door hun neus boven het mondkapje uit te laten steken, maar dat is natuurlijk niet volgens de regels."

Lees ook

Eigen koolzuurgas inademen geen gevaar

Carel van Wetering is ook werkzaam als ademspecialist. Hij geeft aan dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat gebruik van een mondkapje ademhalingsproblemen erger maakt. Eén ding waar je volgens hem niet bang voor hoeft te zijn, is dat je gevaarlijke stoffen inademt doordat de lucht die je uitademt in het kapje blijft hangen.

"Een mondkapje is luchtdoorlaatbaar, anders kun je ook niet ademen", legt Van Wetering uit. "Je hoeft dus niet bang te zijn dat het eigen koolzuurgas dat je uitademt blijft hangen in je kapje."

Langzaam opbouwen

Aan mensen met ademproblemen raadt Van Wetering aan om in een rustig tempo te blijven doorademen als je het mondkapje draagt. "Dat is het belangrijkst. Niet snel, rustig blijven, en jezelf laten wennen aan het mondkapje."

"Je moet je echt je tijd nemen en geen zwaar inspannende dingen doen met een mondkapje op. Ik raad een rustige ademhaling aan met gebruik van buik en borst. En je moet een korte adempauze na het in- en uitademen inlassen." Ook raadt hij aan om het gebruik van het mondkapje langzaam op te bouwen. "Eerst zittend oefenen en dan pas lopend."

Uitlegvideo: 6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.