De haringtest, oliebollentest en de friettest verdwijnen bij het AD. Volgens hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD valt over smaak wel degelijk te twisten, "te veel wat ons betreft."

In een uitgebreide verklaring in het AD geeft Nijenhuis uitleg over waarom de testen verdwijnen. "Geen Haring-, Friet en Oliebollentests meer. Laten we smaak maar laten wat het misschien toch vooral is: een kwestie van smaak. Andere tests en vergelijkingen blijven we volop doen."

We hadden beter anders kunnen formuleren

De meeste kritiek kreeg de Haringtest en bleek na onderzoek van econoom Ben Vollaard van de universiteit van Tilburg onbetrouwbaar.

KIJK & LEES

Een keurmeester van de test had zakelijke belangen in een groothandel van haring- en zeevis. De haringboeren die aangesloten waren bij deze leverancier scoorden veel hoger in de test. “Het gaat gemiddeld genomen om 3,6 punt extra op een schaal van 10", aldus Vollaard destijds.

Maar dit verhaal klopt volgens Nijenhuis niet, want Vollaard heeft daar nooit bewijs voor geleverd. Het AD gaat tegen Vollaard een officiële klacht indienen bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit waar hij werkt. "Onze klacht: hij baseerde zijn onderzoek deels op foutieve gegevens en berekeningen", aldus Nijenhuis.

Het AD gaat nog verder. In documenten in handen van EenVandaag staat dat het AD nu econoom Vollaard beschuldigt van mogelijke belangenverstrengeling. Volgens het AD is Vollaard een klant van een vishandel die een paar keer slecht is beoordeeld. Mogelijk zou hij daarom ten strijde trekken tegen de haringtest van het AD.

'Eerlijkheid komt altijd uit'

Haringverkoper Jo Hop scoorde in 2016 de slechtste score die je kunt bedenken, een nul. Nu is hij blij met het besluit van de krant. "Dat is heel goed nieuws voor alle ondernemers die onterecht weg zijn gezet door het AD met heel slechte cijfers", vindt Hop. "Eerlijkheid komt gewoon uit, dat zie je nu."

Naast de haringtest stopt het AD dus ook met de olibollentest en de friettest. De krant gaat wel verder met de jaarlijkse misdaadmeter.

'Haringtest Algemeen Dagblad is onbetrouwbaar'