Hoe treed je als agent een pand binnen en wat mag je wel en niet aanraken als je een ruimte in gaat? De politie ontwikkelde samen met Zwolse studenten een escape room, waar agenten dit soort praktische bevoegdheden kunnen bijschaven.

Een van de eerste groepen agenten die meedoet aan de escape room in Apeldoorn is al enthousiast. “Het is prettig om dit in een praktijkgerichte situatie te doen. Normaal toetsten we onze kennis op de computer", zegt agent Jeroen. “Je bent nu echt in een omgeving waar actie is. Dat voegt zeker wat toe, ook om je parate kennis op peil te houden.” 

info
clock 12-03-2018 01:00

Een escape room is een spel waarbij je fysiek in een kamer wordt opgesloten. Het doel is om te ontsnappen en dat doe je door middel van het oplossen van puzzels. Daar krijg je een uur de tijd voor. Over het algemeent ontsnapt maar een klein gedeelte van de groepen zonder hulp.

Praktijkgericht werken

Arno Musch is opleidingskundig adviseur bij de politie. Hij heeft de escape room samen met studenten van Windesheim en Cibap ontwikkeld. Volgens Musch is de escape room heel dicht op de werkelijkheid ingericht. “We hebben hier zoveel mogelijk reële situaties nagebootst. Je moet werken onder druk en je moet goed samen kunnen werken.”

Of de escape room niet vooral gezien zal worden als leuk uitje voor de politie spreekt Musch tegen. “Deze escape room heeft nog geen drieduizend euro gekost. Verder is de tijd die zij hier besteden opleidingstijd, en dan heb ik de agenten liever hier dan achter een laptop.”

Wachtlijst

Voorlopig is deze escape room een pilot project, maar het idee slaat aan. Veertig groepen politieagenten staan al op de wachtlijst om mee te doen. “We zien dit vooral als experiment om te kijken hoe collega’s het ervaren", zegt innovatiemakelaar van de politie Elleke van Gelder. “Het zou natuurlijk heel mooi zijn om de escape rooms uit te breiden met meer onderwerpen zoals zedenzaken en de meldkamer."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.