Er was een behoorlijke publiciteitsgolf voor nodig, maar gisteren nam minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders een kloek besluit. Drie reeds verleende visa voor imams, die op 8 maart zouden optreden in Rijswijk, worden alsnog ingetrokken. Het feit dat die visa überhaupt werden verleend, is op basis van het met veel aplomb gepresenteerde ‘Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme’ al een tikje vreemd.

Eind augustus maakten Lodewijk Asscher en Ivo Opstelten bekend dat het de ministers menens is met het bestrijden van jihadisme in ons land. Het Plan van Aanpak (‘Integraal’, dat spreekt) moet voorkomen dat moslims radicaliseren, met alle gevolgen van dien. Op papier oogt dat best indrukwekkend. Of het nu gaat om risico-reductie, interventies bij uitreizen of de aanpak van ronselaars: het kabinet heeft 30 pagina’s aan maatregelen paraat. Gaat u vooral rustig slapen.

Helaas, bij de testcase die ‘jihadgala Rijswijk’ is gaan heten, lijkt het kabinet door het ijs te zakken. De aangekondigde orthodoxe predikers, die 8 maart aanstaande op Rohamaa-benefiet zouden spreken, staan keurig op het affiche en zijn eenvoudig te googlen. Publicist Carel Brendel heeft ze op zijn blog staan. En in onze uitzending over de nieuw te bouwen moskee in Gouda lichtten wij eerder al het doopceel van salafist Tarik –Chadlioui- Ibn Ali). De mannen op de poster blijken anti-semiet, bewonderaar van Bin Laden dan wel jihad-supporter te zijn, of combinaties daarvan.

Nu staat er in het anti-Jihadismeplan van Rutte-2 op pagina 14 onder puntje f: “Predikers uit visumplichtige landen, die oproepen tot haat en geweld, wordt een visum geweigerd.” Appeltje-eitje voor Buitenlandse Zaken, zou je zeggen. Een benefiet voor weeskinderen en waterputten, daar kan niemand tegen zijn, maar of dat in aanwezigheid van deze mannen moet, is een andere vraag. Toch verleende onze regering in eerste instantie grif de aangevraagde visa (doorsnee (lees: niet-kapitaalkrachtige) reizigers uit het Midden-Oosten krijgen zo’n visum overigens pas na zeer uitgebreide screening, maar dit terzijde).

Gisteren besloot Koenders drie eerder verleende visa in te trekken, ‘op basis van informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding’. Dat kan meerdere dingen betekenen: óf de AIVD is een mooie gelegenheid tot jihadisten-spotten door de neus geboord, óf het “Actieprogramma Integrale Aanpak Jihadisme” is een mooi stuk papier, maar komt in de praktijk maar moeizaam van de grond.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.