In de serie 20 jaar EenVandaag gaat verslaggever Remko Theulings terug naar kankerpatiënten die diep in de schulden zitten, omdat ze hun behandeling niet vergoed krijgen. Ze zijn verwikkeld in een slopende strijd tegen de ziekte en een ingewikkelde strijd over de zorgkosten. 

Een probleem dat voor veel kankerpatiënten nog steeds speelt en waarvoor geen oplossing in zicht is, zo blijkt.

Langer leven

We gaan terug naar Henk de Kleijn, die inmiddels weduwnaar is van Henny de Kleijn. Jarenlang vochten ze samen tegen de ziekte en voor erkenning van de behandeling die Henny in het buitenland vond nadat ze in Nederland was opgegeven. De behandeling in Duitsland - lokale bestrijding van levertumoren met radiologie (TACE) - leverde haar nog ruim vier mooie jaren op. Maar alle kosten droegen ze zelf. En met hulp van vrienden die fondsen inzamelden betaalden ze de laatste behandelingen. Na het overlijden van zijn vrouw wil Henk opnieuw aandacht voor het probleem: waarom is het zo moeilijk succesvolle buitenlandse behandelingen vergoed te krijgen? En waarom komt de rekening en alle bureaucratie op het bord van ernstig zieke patienten?

We spraken ook met Pascale van Leeuwen en haar zieke vader. Ze leveren dezelfde strijd als Henk de Kleijn en veel andere kankerpatienten. Van Leeuwen stuurde een brandbrief aan de Tweede Kamer om de problematiek op de agenda te krijgen.

Behandeld maar niet vergoed

Het overkomt een grote groep kankerpatiënten: ze kunnen niet met gangbare methodes worden behandeld en vinden een veelbelovende nieuwe behandeling die ze een langer en beter leven bezorgt en soms zelfs leidt tot genezing. Maar de methodes moeten volgens de zorgautoriteiten worden aangemerkt als experimenteel. Patienten moeten de kosten dan volledig zelf betalen, ook als ze er aantoonbaar beter van worden. Verzekeraars vergoeden de rekeningen, die algauw tienduizenden euro’s, niet. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseert om die behandelingen niet onder het verzekerde pakket te laten vallen.

Dat gebeurt in samenspraak met de beroepsgroep, die met het CVZ beoordeelt of behandelingen voldoen aan de ‘stand van de praktijk en wetenschap’. Maar voordat een behandeling aan die normen voldoet en bewezen wordt geacht, gaan er vaak jaren overheen. Wie baat heeft bij de behandelingen, moet intussen zelf betalen.

Weinig verbeterd

Het probleem blijkt voor een grote groep kankerpatienten nog steeds actueel en de situatie is weinig verbeterd, blijkt uit gesprekken van EenVandaag met patienten en de Stichting Beeldgestuurde Behandeling van Kanker die voor deze groep ijvert. De nieuwe behandelmethoden ‘niet-chirurgische locoregionale behandelingen van (lever)kanker' (TACE en LITT), vallen nog altijd niet onder het verzekerde pakket, hoewel internationale studies uitwijzen dat patienten er baat bij hebben.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer onlangs laten weten geen ruimte te zien voor vergoeding van deze behandelingen, omdat het CVZ in 2010 heeft besloten ze niet op te nemen in het wettelijke zorgpakket.

Twintig jaar

EenVandaag bestaat dit jaar twintig jaar. De verslaggevers van EenVandaag gaan deze zomer terug naar de hoofdpersonen van die verhalen die hun persoonlijk raakten. Bekijk rechtsboven op deze pagina een interview met Remko Theulings. Kijk op de themasite voor columns van oud-presentatoren en meer reportages.

Download

Remko Theulings over kankerpatiënten in de schulden

Kankerpatiënten voelen zich in de steek gelaten