Steeds meer mensen stellen een doktersbezoek uit. Maar liefst achttien procent van de Nederlanders doet dit en bijna de helft hiervan zegt dat dit komt door de kosten van het eigen risico. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar VGZ.

De kosten van het eigen risico bedragen sinds januari dit jaar 375 euro. Volgend jaar komt daar nog tien euro bovenop. Uit het onderzoek blijkt dat mensen dit bedrag te hoog vinden. Een eigen risico van 210 euro wordt acceptabel genoemd.

Dat mensen een doktersbezoek steeds vaker uitstellen, leidt niet per se tot lage kosten, zo vertelde Tom Kliphuis, bestuursvoorzitter van Coöperatie VGZ. De klachten worden in veel gevallen erger en dat leidt uiteindelijk tot hogere zorgkosten.

VGZ pleit voor een lager eigen risico. Dit bedrag wordt niet door zorgverzekeraars vastgesteld, maar door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers.

Doordat steeds meer mensen hun eigen risico niet kunnen betalen, stellen zorgverzekeraars steeds vaker een betalingsregeling op. In 2014 hadden de vier grootste zorgverzekeraars; VGZ, Achmea, CZ en Menzis, bijna 800.000 betalingsregelingen lopen.

Eind vorig jaar liet Frank Elion, directeur van VGZ, aan EenVandaag weten het niet eens te zijn met de hoogte van het eigen risico. Volgens hem is het goed dat men zich bewust is van het feit dat zorg geld kost, maar 375 euro vindt ook hij een groot bedrag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.