De zaak Holleeder kent vele gezichten. Sommigen kunnen het niet meer navertellen en anderen vormen een belangrijke bron voor politie en Justitie. De hoofdpersonen hebben we voor je op een rij gezet.
Willem Holleeder (1958)
De Amsterdamse crimineel wordt verdacht van vijf liquidaties en twee pogingen daartoe in de Amsterdamse onderwereld in de periode 2002- 2006. Het gaat onder andere om de geruchtmakende moorden op boezemvriend en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), drugscrimineel John Mieremet (2005), hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).
Hoewel de naam Holleeder al jaren in verband wordt gebracht met deze moorden, is het justitie nooit gelukt om hem daarvoor veroordeeld te krijgen. Wel wordt hij in 2007 veroordeeld tot negen jaar cel voor het afpersen van de geliquideerde vastgoedmagnaat Endstra.
De periode na 2012
Begin 2012 komt hij na tweederde van zijn straf vrij. Hij wordt het middelpunt van de aandacht: BN’ers gaan met hem op de foto, hij krijgt een column in de Nieuwe Revu en is te gast in Twan Huys’ programma College Tour. Het programma komt flink onder vuur te liggen. Een jaar later wordt hij kortstondig opgepakt voor zijn rol in het Andes-proces en de bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Op 13 december 2014 lijkt het net rond Holleeder zich definitief te sluiten: hij wordt opnieuw gearresteerd. Ditmaal voor de betrokkenheid bij drie liquidaties. In de loop der tijd breidt deze aanklacht zich verder uit naar zes levensdelicten en deelname aan een criminele organisatie.
Cor van Hout
Bloedgabber van Willem Holleeder en vriend van Sonja Holleeder. Hij was het brein achter de ontvoering van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983. Samen met Holleeder hield hij de biermagnaat drie weken gevangen in een loods in Amsterdam in ruil voor losgeld. Na de ontvoering sloeg het duo op de vlucht naar Frankrijk. Het losgeld wordt in Frankrijk opgegraven door Thomas van der Bijl en geïnvesteerd in panden. Wanneer Van Hout en Holleeder gebrouilleerd raken, wordt het vastgoed verdeeld. In 2002 vindt de eerste aanslag op Van Hout’s leven plaats, die mislukt. In 2003 lukt het wel. Cor van Hout wordt op straat in Amstelveen geliquideerd. In een rouwadvertentie in De Telegraaf schrijft Holleeder: Alles is nu verleden. alleen de dierbare herinnering aan hoe het was blijft. Na Cor’s dood komt Willem zijn bezit bij de zusjes opeisen.
Astrid en Sonja Holleeder (1965)
Voormalig strafrechtadvocaat en Willem’s jongste zus. Ze is jarenlang zijn vertrouweling, tot ze besluit bewijs tegen hem te verzamelen. Dat doet ze ook in de vorm van geheime geluidsopnames. Ze getuigt samen met haar zus Sonja en Willem’s ex Sandra. Over haar leven en dat van haar broer schrijft ze twee beststellers: ‘Judas’ (2016) en ‘Dagboek van een getuige’ (2017). Astrid: “Willem is een psychopaat. Hij schept er genoegen in om mensen te vernietigen. (...) Ik wil dat mijn broer nooit meer uit de gevangenis komt. Alleen als hij levenslang krijgt, kan hij niet nog meer slachtoffers maken” (Bron: NRC Handelsblad).
Zus van Willem Holleeder. Ze is de vriendin van de geliquideerde mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout, de voormalige boezemvriend van haar broer. Met Cor heeft Sonja twee kinderen gekregen. Samen met haar jongere zus Astrid en de ex van Willem, Sandra, stappen ze naar justitie om in het diepste geheim belastend te verklaren. Sonja:
“Hij maakte ons leven tot een hel, waaruit geen ontsnappen mogelijk was. Hij dreigde niet alleen ons te vermoorden, maar ook mijn twee kinderen zouden eraan gaan. Om aan te geven hoe krankzinnig hij geworden is: hij bracht het als een gunst dat ik zelf mocht kiezen wie van mijn twee kinderen hij als eerste zou laten doodschieten.” (Bron: De Telegraaf)
Sandra Den Hartog
Was dertien jaar lang een van de geliefden van Willem Holleeder en ex-echtgenote van de in 2000 geliquideerde topcrimineel Sam Klepper. Ze stapt samen met de zussen Holleeder na justitie om te getuigen over Holleeder. Over haar beweegreden om te verklaren zegt Sandra eerder: "De buitenwereld moet ook weten dat hij niet de charmante knuffelcrimineel is, die met iedereen vriendelijk op de foto gaat. Holleeder is een levensgevaarlijke psychopaat, die constant mensen verraadt, uitspeelt en vermoordt. Aan dat bloedvergieten moet een eind komen.” (Bron: De Telegraaf).
Willem Endstra (1953 - 2004)
Bankier van de onderwereld, telg uit ondernemersfamilie en sinds de jaren tachtig in contact met de Amsterdamse onderwereld voor wiens vermogen hij belegt in vastgoed. In de jaren negentig raakt hij bevriend met Willem Holleeder. In 2002 ontstaat er een groot conflict over de criminele vermogens tussen Holleeder en een andere crimineel, Mieremet. Endstra is doodsbang voor Holleeder en gaat in het diepste geheim in gesprek met de politie, de zogenaamde ‘achterbankgesprekken’. Endstra wordt op 17 mei 2004 voor zijn kantoor geliquideerd. “Holleeder zei tegen me: ‘Je maakt een grote fout. Al in januari hoefde je niet te betalen en zou je gewoon doodgeschoten worden. Ik heb uitstel verzorgd voor je. Nu ga je eraan."
John Mieremet (1960-2005)
Jarenlang vormde Mieremet met de vermoorde crimineel Sam Klepper het duo ‘Spic en Span’ in de Amsterdamse onderwereld. Die samenwerking eindigde met de moord op Klepper in 2000. Het was Mieremet die Willem Endstra in een interview met De Telegraaf aanwees als ‘bankier van de onderwereld’. Mieremet was zich er bewust van dat er een aanslag op zijn leven werd gepland door Holleeder, nadat hij met hem een conflict kreeg over crimineel vermogen. In 2005 wordt hij in de Thaise badplaats Pattaya onder vuur genomen door een man achterop een brommer. Mieremet wordt op dezelfde dag geliquideerd als Kees Houtman.
Kees Houtman (1959 - 2005)
De Amsterdamse hasjhandelaar wordt sinds 2004 afgeperst door Willem Holleeder nadat hij weigert met hem samen in vastgoed te willen investeren. Houtman zou een miljoen euro aan Holleeder hebben overgemaakt, maar Holleeder wilde meer. Ook Houtman zou over Holleeder’s criminele handel en wandel naar de politie zijn gestapt. Hij vreesde een liquidatie en had zijn woning streng beveiligd. Op zijn verjaardag, 2 november, wordt hij in de deuropening doodgeschoten. Volgens Astrid Holleeder: “Op een gegeven moment zei Willem dat hij een anti-tank raket in de woning van Houtman zou schieten. Hij zei dat Houtman eraan zou gaan. Dat was misschien een paar weken of maanden voordat Houtman dood ging.”
Thomas van der Bijl (1956- 2006)
Criminele kroegbaas in Amsterdam en jeugdvriend van Cor van Hout. Hij is de chauffeur van Van Hout en Holleeder tot het tweetal gebrouilleerd raakt. Van der Bijl zou in het diepste geheim in gesprek zijn met politie over hoe hij afgeperst, bedreigd en mishandeld werd door Willem Holleeder. De kroegbaas wordt eind maart 2006 opgepakt omdat hij betrokken zou zijn bij drugshandel maar wordt al snel vrijgelaten. Nog geen maand later, op 20 april 2006, wordt hij in zijn Cafe De Hallen vermoord. Een einde dat hij zelf zag naderen: “Ik weet dat Holleeder er zes vermoord heeft. Mij heeft hij twee keer ’n stoot op m’n porum laten geven en een keer een pistool op m’n kop gezet. Ik vind het zat.” Volgens Astrid heeft Willem gezegd: “Willem vertelde mij dat Thomas van der Bijl met de politie sprak. Dat werd bevestigd, omdat Thomas snel na zijn aanhouding weer werd vrijgelaten.”
Peter La Serpe (1964)
Ook wel Vieze Peter genoemd vanwege de slechte staat van zijn gebit. La Serpe zit al sinds zijn tienerjaren in de criminaliteit. Het begint met overvallen maar later pleegt hij liquidaties in opdracht van maffiakopstukken. Hij zou hasjhandelaar Kees Houtman hebben doodgeschoten samen met Jesse R.. Ook was hij betrokken bij het plannen van de moord op Van der Bijl. In 2006 sluit hij een deal met justitie. Hij is een van de eerste Nederlandse getuigen die in ruil voor zijn verklaringen in het getuigebeschermingsprogramma belandt en een nieuw leven krijgt. Lange tijd wil La Serpe niet dat zijn verklaringen over Holleeder naar buiten zouden komen. Hij vreesde voor de veiligheid van zijn familie omdat Holleeder op vrije voeten was. De kroongetuige zegt gehoord te hebben hoe Holleeder tegen Houtman’s schutter Jesse R. zei: “Eerst Osdorp”
Fred Ros (1968)
Moordmakelaar Ros zou een keiharde crimineel en afperser zijn. Hij speelde jarenlang een zeer grote rol in de onderwereld. In het liquidatieproces Passage wordt hij door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van dertig jaar, onder andere voor het regelen van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. In 2007 gaat hij in gesprek met justitie, maar in 2014 wordt hij daadwerkelijk door het OM gepresenteerd als nieuwste kroongetuige in Passage. In ruil voor zijn verklaringen krijgt hij een forse strafvermindering en een nieuwe identiteit. Volgens Ros gaf Holleeder opdracht voor de moord op Cor van Hout. “Later heb ik pas te horen gekregen, omdat ik ook nog weleens bij afspraken was, dat de opdracht van Cor van Hout inderdaad door Willem Holleeder en Dino Soerel en dat hele clubje was besloten.”
Sander Janssen en Robert Malewicz
Dit jonge advocatenduo van het kantoor Cleerdin en Hamer staat ‘De Neus’ bij sinds juni 2016. Janssen en Malewicz volgen Stijn Franken op die na ‘dringend advies’ van de Amstedamse deken de verdediging moest neerleggen. De nieuwe advocaten waren al bekend met grote delen van het dossier. Ze verdedigden Jesse R. in het liquidatieproces Passage. Hij werd veroordeeld tot een levenslange straf voor 7 moorden. Holleeder zou R. opdracht hebben gegeven voor in ieder geval een aantal liquidaties.