De banen liggen in Nederland niet voor het oprapen. In 2013 was ruim 8 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het hoogste cijfer in tien jaar. De economie herstelt zich langzaam, maar daar zal de gemiddelde werkloze het komende jaar weinig van merken. Traditioneel komt de werkgelegenheid pas op gang nadat de economie weer gezond is. 

GroenLinks komt daarom deze week met een plan om allemaal 32-uur per week te gaan werken. We leveren één dag werken in, zodat mensen die thuis op de bank zitten die plek in kunnen nemen. Maar gaan we er niet op achteruit als we minder werken, minder verdienen, maar meer tijd hebben om ons geld uit te geven? 

Elke vrijdagmiddag in Radio EenVandaag gaan twee kenners het debat aan over een stelling. Deze week: een 32-urige werkweek is een goede oplossing voor de werkloosheid. Andreé van Es', wethouder GroenLinks in Amsterdam presenteerde samen met fractieleider Bram van Ojik het rapport voor de 32-urige werkweek. Zij gaat het debat aan met Cora van Nieuwenhuizen, tweede kamerlid voor de VVD en fel tegen minder werken.

Bekijk ook de uitslag van de peiling die EenVandaag onder het Opiniepanel hield over dit onderwerp.