Een fabriekje zo klein als een zeecontainer die van puin aardbeving bestendige betonblokken maakt om nieuwe huizen mee te bouwen. Ondernemer Gerard Steijn komt enkele jaren geleden op dit idee. 

Hij ergert zich aan de armzalige noodopvang in kampen bij oorlogsgeweld of natuurrampen. Vandaag presenteert hij De Mobiele fabriek die binnenkort de eerste bouwstenen zal produceren voor 23 woningen in het door aardbeving en overstroming getroffen Haïti.

Niet afhankelijk van noodhulp

Maar het idee van de Mobiele fabriek gaat verder dan alleen maar huizen bouwen van afvalpuin in ontwikkelingslanden. Steijn wil mensen die na een ramp dakloos zijn en van hulp afhankelijk zo snel mogelijk weer aan de gang helpen. Volgens de ondernemer bereik je dat niet door de mensen een tent te geven en afhankelijk te laten zijn van noodhulp. 

Bij de Mobiele fabriek werken de mensen zelf aan hun huis. Ze ontvangen hiervoor een salaris en leren een vak. Met het geld dat ze verdienen kunnen ze het huis binnen acht jaar afbetalen. 

Om zaken in goede banen te leiden is er in Haïti de eerste Nederlands-Haitiaanse woningcorperatie opgericht. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.