De Europese Unie en de Verenigde Staten kondigden gisteren nieuwe, strengere strafmaatregelen af tegen Rusland. De sancties treffen Russische staatsbanken, de Defensie-industrie en de energiesector. Maar gaan de verzwaarde sancties werken? 

De Europese Commissie raamt de schade voor Rusland dit en volgend jaar op 100 miljard euro. Maar ook Europa zelf gaat de pijn voelen. Naar verwachting komt de Doema, het Russische parlement, vandaag met een antwoord op de Westerse sancties. Als Rusland vergelijkbare  vergeldingsmaatregelen neemt, zal dat de EU het komende anderhalf jaar zo’n 90 miljard euro gaan kosten.

Handelsoorlog?

Hoe groot is de kans dat het conflict ontaardt in een handelsoorlog? En hoeveel last krijgen we daar zelf van?

EenVandaag spreekt met voorzitter Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders over het Russische importverbod voor Europees varkensvlees waar de sector al een half jaar onder zucht. In de studio is economisch commentator Martin Visser te gast.

Verder zakenvrouw Annemarie van Gaal, die jarenlang in Rusland woonde en werkte, en Jeroen Ketting. Hij begeleidde de afgelopen vijftien jaar honderden bedrijven bij het zakendoen in Rusland.