Nederland wordt overspoeld door vluchtelingen. Of valt het wel mee? Ze pikken onze banen in. Of is dat niet waar? Zes vragen over vluchtelingen.

Hoeveel vluchtelingen zijn er in Europa en Nederland?

In de eerste negen maanden van 2015 kwamen er 710.000 vluchtelingen naar Europa, volgens Europees grensbewakingsagentschap Frontex. Vorig jaar waren dat er 282.000.  

Een forse stijging dus. En ook in Nederland is dat te merken. Tot nu toe kwamen 36.000 vluchtelingen kwamen naar ons land, meldde staatssecretaris Dijkhoff deze week. In heel 2014 waren dat er 30.000. Dijkhoff verwacht voor 2015 een totaal van tussen de 50.000 en 60.000 vluchtelingen.

Het aantal vluchtelingen was de afgelopen jaren laag vergeleken met de jaren ’90. Toen zorgde de oorlog in Joegoslavië voor een enorme toestroom met als piek 1994. Toen waren er meer dan 52.000 asielverzoeken. Maar mocht de verwachting van Dijkhoff uitkomen, dan gaan we daar dus overheen.

Waar komen die vluchtelingen vandaan?

Het merendeel van  de vluchtelingen is uit het door oorlog geteisterde Syrië afkomstig (44  procent). 16 procent komt uit Eritrea, 10 procent is stateloos, 4 procent komt uit Irak, 3 procent uit Afghanistan en 3 procent uit Somalië, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.  68 procent van de nu in de opvang verblijvende vluchtelingen is overigens man.

Waar worden vluchtelingen opgevangen?

Verspreid over heel Nederland heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verschillende soorten opvanglocaties. Op dit moment is er in 38 gemeentes een crisis- of noodopvang, bedoeld voor kort verblijf. In 51 gemeenten is er een asielzoekerscentrum (azc) voor langer verblijf. Bekijk op de kaart de verschillende opvanglocaties.

Krijgen vluchtelingen geld?

Ja, als vluchtelingen asiel aanvragen in Nederland, krijgen ze wekelijks een vergoeding voor voedsel en kleding. Het bedrag is afhankelijk van leeftijd, gezinssamenstelling, de opvanglocatie en beschikbaarheid van inkomen. Het bedrag dat asielzoekers krijgen voor voedsel ligt tussen de 14,14 en 44,66 euro per persoon per week. Bij een vierpersoonshuishouden krijgt elke volwassene bijvoorbeeld 33,05 euro en elke minderjarige 25,80 euro per week. Voor kleding en andere uitgaven wordt wekelijks 12,50 euro per persoon uitgekeerd. Ook medische kosten worden gedekt. 

Lees ook: Wat kost een vluchteling? (Nrc.nl)

Hoeveel kost dat Nederland?

We gaan richting een miljard euro’, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deze week over de kosten. Het voor dit jaar begrote bedrag voor de opvang was al verhoogd tot 854 miljoen euro. Maar Dijsselbloem verwacht dat de kosten hoger gaan uitvallen, door de grote toestroom.

Mogen vluchtelingen werken?

Bovenstaand fragment uit een uitzending van EenVandaag werd veelvuldig gedeeld op social media. Maar dat vluchtelingen banen kríjgen is niet waar. Ze mogen wel werken, maximaal 24 weken per jaar. Inkomsten worden deels op de vergoedingen voor eten en kleding ingehouden. En werken mag pas als de asielaanvraag zes maanden in behandeling is.

Maar een baan vinden als vluchteling blijkt lastig. Uit de meest recente cijfers van Vluchtelingenwerk Nederland blijkt dat 46 procent van de vluchtelingen tussen de 15 en 64 jaar in Nederland op 1 januari 2013 een baan had. Dit is fors lager dan de autochtone beroepsbevolking. Vluchtelingen hebben vooral deeltijdbanen. Eenderde werkte twaalf uur of minder. Ook gaat het vaak om tijdelijk werk.

Vluchtelingen die langer in Nederland zijn, hebben vaker een baan, vooral na vier jaar verblijf in Nederland neemt het percentage werkenden toe. Van de vluchtelingen die op 1 januari 2013 drie jaar in Nederland waren had slechts een kwart werk.

De komst van asielzoekers zorgt overigens ook voor extra banen. Onder andere vervoersbedrijven, cateraars en beveiligingsbedrijven profiteren van de komst van asielzoekerscentra. Het gaat meestal wel om tijdelijk werk. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.