Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in 2011 op een verkeerde manier onderzoek gedaan naar mogelijke ziektegevallen onder oud-militairen door het onbeschermde gebruik van de benzeenhoudende wapenreinigingsolie PX-10.

Dat stelden binnen- en buitenlandse wetenschappers, onder wie arbeidsgeneeskundige prof. dr. Gert van der Laan (oprichter van het Nederlands Centrum voor Beroepsziektes) en de toxicologen dr. Pieter van Broekhuizen (IVAM, Universiteit van Amsterdam) en prof. dr. Jan Tytgat (KU Leuven) zaterdag in EenVandaag.

AFMP: Nieuw onafhankelijk onderzoek nodig naar PX-10

In Radio EenVandaag reageert vanmiddag Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP, op onze bevindingen. "Ik ben heel blij dat jullie opnieuw een aantal zaken blootleggen, omdat dit volgens mij nu feilloos aangeeft dat er echt een collectieve aanpak moet komen, dat we hier van een groot probleem spreken, dat er onvoldoende goede informatievoorziening is geweest. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen en een schadefonds." De vakbond heeft veel reacties gekregen naar aanleiding van onze uitzending, ook van mensen die nog PX-10 in de schuur hebben staan.

'Defensie moet schaderegeling treffen à la Chroom-6'

Snels spreekt van 'onacceptabele zaken'. "Het kan niet zo zijn dat op basis van dat slechte onderzoek dezelfde conclusies overeind blijven, dat wat er gebeurd is niet discutabel was. Ik denk dat er nu voldoende informatie ligt om te zeggen dat dat wel zo is. Er zou een schaderegeling moeten komen à la de Chroom-6-regeling. Vlak voordat de minister akkoord ging met het onderzoek naar Chroom-6 zei ze: "De onderste steen zal bovenkomen." Ik vind dat dat ook voor PX-10 moet gelden. Defensie heeft haar zorgplicht ernstig verzaakt. Het kan niet zo zijn dat hier geen gevolg aan gegeven wordt."

Meldpunt

Oud-militairen die in de jaren 1969-1998 met het kankerverwekkende wapenreinigingsmiddel PX-10 hebben gewerkt, kunnen zich melden bij letselschadespecialist Johannes de Bruin via deze link.

Bekijk de uitzending van zaterdag hier terug:

Wiki PX10

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.