Het is de oudste belasting van Nederland, ingevoerd in de 15e eeuw; de hondenbelasting. In Nederland heffen 205 van de 388 gemeenten 'blaftaks'. Hondeneigenaren willen ervan af. “Onze hond is geen melkkoe.”

Gary Yanover uit Kortgene strijdt al zeven jaar voor afschaffing van de hondenbelasting. Hij startte het burgerinitiatief 'Stop Hondenbelasting' is nu zover dat hij het onderwerp in de Tweede Kamer mag agenderen. Yanover stoort zich vooral aan het feit dat de 'blaftaks' in de algemene pot van de gemeente belandt. "Landelijk is dat 50 miljoen euro en daar zien de hondeneigenaren maar weinig voor terug."

Geen kattenbelasting

Ook Niels Aussems uit Waalwijk is een petitie gestart. "Ik vind het niet uit te leggen dat je voor een hond wel belasting moet betalen en niet voor een kat." Zelf heeft Aussems een Yorkshire Boomer die hij vorig jaar zwervend in Kaatsheuvel aantrof en in huis nam. "Omdat ik in Waalwijk woon moet ik 45,75 euro per jaar voor Boris betalen. Maar als ik in Tilburg had gewoond was het 107,86 euro geweest. De heffingsprijzen lopen echt enorm uiteen."

Met poepzakjes lopen is al erg genoeg

In de provincie Flevoland is de hondenbelasting sinds 1 januari afgeschaft in Almere en Dronten, maar juist aangescherpt in Lelystad met extra boetes om het verzuim van de aangifteplicht tegen te gaan. Lelystedeling en hondenexpert Martin Gaus begrijpt er niets van. "Veel hondeneigenaren hebben het gevoel dat de gemeente de belasting misbruikt. Ze lopen al braaf met poepzakjes de ontlasting van hun hond op te ruimen en dan moeten ze ook nog 86 euro aan belasting betalen."

Marianne van de Watering van Leefbaar Lelystad vindt de hondenbelasting ouderwets, maar ondanks diverse pogingen wordt de belasting niet afgeschaft. "De hondenbelasting werd in de middeleeuwen ingevoerd omdat honden toen werkdieren waren en om het aantal zwerfhonden tegen te gaan: de hondenmepper werd ervan betaald. Tegenwoordig zijn werkhonden, zoals geleidehonden, vrijgesteld van hondenbelasting en hondenmeppers hebben we ook allang niet meer. Het is zuur dat in Lelystad nu de hondenbelasting wordt aangescherpt terwijl ze verderop in Dronten wel in staat zijn om de belasting af te schaffen."

Hondenbelasting, hard nodig

Maar ook in Dronten zijn zure gezichten, juist dòòr de afschaffing van de hondenbelasting. "Het scheelt onze gemeente 300.000 aan inkomsten," zegt Paul Vermast. Hij is fractievoorzitter van GroenLinks en heeft hard gestreden voor behoud van de hondenbelasting. "We hebben de laatste jaren veel moeten bezuinigen. Nu het beter gaat met de financiën schaffen we de hondenbelasting af. Terwijl er nog zoveel te verbeteren is. Ik vind dat niet uit te leggen aan hulpbehoevende Drontenaren."

Vermast is het ook niet eens met de bewering dat baasjes beter hun best zullen doen om de ontlasting van hun hond op te ruimen zodra ze mogen stoppen met belasting betalen. "Die gedachte volg ik niet. Dat je méér verantwoordelijkheid neemt zodra je geen belasting meer betaalt. Je wordt daar geen beter mens van. En ja, elke belasting is een melkkoe, behalve de afvalstoffenbelasting. Dat is de enige doelbelasting die we kennen. Die mag alleen ingezet worden voor de afvalverwerking en mag ook niet hoger mag zijn dan de kosten die we daarvoor maken. Maar ik krijg als huizenbezitter ook niks terug voor mijn OZB."

Paul Vermast van GroenLinks streed tevergeefs voor behoud van de hondenbelasting in Dronten
Bron: EenVandaag
Paul Vermast vindt het jammer dat de hondenbelasting in Dronten is afgeschaft

Geef terug aan eigenaren

Als het aan de Koninklijke Hondenbescherming ligt wordt de hondenbelasting op termijn wel een doelbelasting. "Dat de opbrengst van de belasting gebruikt wordt om gaten in de begroting te dichten leidt onder hondenbezitters tot veel wrevel en onbegrip", zegt Just de Wit. "Gemeentes zouden de hondenbelasting moeten gebruiken om de leefomgeving zo in te richten dat de hondeneigenaren er ook iets aan hebben. Zo voorkom je overlast en bevorder je de acceptatie van de hond in de samenleving."

Kijk hier de tv-reportage