Het aantal zelfdodingen onder jongeren van tien tot twintig jaar is flink toegenomen. In 2017 maakten 81 jongens en meisjes een einde aan hun leven, tegenover 48 een jaar eerder. Het gaat vooral om oudere tieners, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook het totaal aantal zelfdodingen nam vorig jaar toe. In 2017 maakten in totaal 1917 mensen een einde aan hun leven, 23 meer dan het jaar daarvoor. Onder personen ouder dan 60 jaar is het aantal suïcides juist afgenomen.

Kopieergedrag

Te zien is dat het aantal zelfdodingen onder jongeren jarenlang stabiel was, maar het afgelopen jaar flink toenam. “Dat is echt schrikken. Zeker als je kijkt naar de jongeren. Zo’n forse toename dat kan geen toeval meer zijn, daar is iets aan de hand”, zegt Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie en suïcidepreventie. 

Het CBS heeft nog geen verklaring voor de toename. Kerkhof geeft ook aan te zoeken naar een oorzaak: “We zoeken ons suf naar wat nou de verklaring is voor zo’n plotseling optredend fenomeen. In 2017 was er de serie 13 Reasons Why op Netflix. Ik was al bang dat het tot imitatiegedrag zou leiden. Het romantiseert de suïcide en geeft een voorbeeld van hoe je het kunt doen. Dat moet je nooit doen, zeker niet op televisie."

Lees ook: Jongeren vertellen over zelfmoordgedachten: 'er zit geen pauzeknop op het leven'

'Jongeren die suïcidaal zijn, schamen zich'

In 2015 maakte de vriend van Sanne Kooiman een einde aan zijn leven. Hij kampte met depressies. In de documentaire ‘To my loved ones’ gaat ze op zoek naar antwoorden over de zelfdoding van haar vriend Dennis. 

Een tweede documentaire maakte ze over prestatiedruk. Kooiman is directeur van Stichting SCHERP. De stichting maakt documentaires, organiseert evenementen en campagnes over maatschappelijke thema’s onder jongeren in Nederland, zoals prestatiedruk en depressie. “Ook gaan we langs scholen om met jongeren in gesprek te gaan over deze thema’s en het bespreekbaar te maken”, vertelt Kooiman. Het doel van de stichting is psychische problemen bij jongeren te voorkomen.

Kerkhof geeft ook aan dat jongeren de gedachtes vaak voor zichzelf houden: “Het punt is dat heel veel jongeren die suïcidaal zijn zich daarvoor schamen. Ze laten het niet merken aan hun ouders of vrienden. Met de juiste hulp kunnen we heel veel mensen helpen.”

Kritische blik

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat via Twitter weten kritisch te willen kijken naar de oorzaak van het gestegen aantal zelfdodingen. Blokhuis wil ook uitzoeken of er sprake is van een eenmalige piek of dat er iets anders aan de hand is. Volgende week staat een gesprek gepland met de staatssecretaris en onder andere stichting 113 Zelfmoordpreventie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. 

Heb jij of een dierbare hulp nodig? Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 per dag bereikbaar via 0900 0133 of via www.113.nl

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.