AVROTROSBron: ANP

Waarom het als scholier weinig nut heeft om extra veel te klagen over de eindexamens

Hidde van Slooten

De eindexamens zitten erop! En dit jaar is daar minder vaak over geklaagd bij het LAKS ten opzichte van voorgaande jaren. Goed nieuws, want massaal klagen is zinloos.

Zijn er examens, dan zijn er klachten, weet ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Al viel het dit jaar mee, ze ontvingen 'maar' 240.000 klachten, 35 procent minder dan vorig jaar.

Verschillende klachten

De soorten klachten die ze binnen krijgen verschillen. Zo zijn er klachten over 'schoolspecifieke' situaties zoals geluidsoverlast. Daarnaast gaan de klachten van de leerlingen in overgrote mate over dat de examens 'te moeilijk' en 'te lang' zijn.

Maar er zijn ook klachten over specifieke vragen. Zo was een vraag bij het vwo-examen Nederlands op meerdere manieren te interpreteren, vertelt docent Arnoud Kuijpers. "Online is er veel discussie over, maar het antwoordformulier is niet aangepast", zegt de docent.

'Klagen om te klagen is zinloos'

De meeste klachten kwamen bij het LAKS binnen over de examens in de vakken geschiedenis bij havo, Engels bij vmbo en Nederlands bij het vwo.

Het LAKS heeft dit jaar geprobeerd het aantal klachten in te dammen. De angst was er dat bepaalde klachten zouden 'ondersneeuwen' in de massaliteit. Het idee bestond namelijk dat de normering aangepast zou worden wanneer er massaal geklaagd werd. Maar "klagen om het klagen is zinloos", vertelt het LAKS, "het heeft geen effect op de normering."

Inhoud belangrijker

Het College voor Toetsen en Examens (CVTE), dat de normering van de examens gaat, beaamt dat. "Wij kijken naar de inhoud van de klacht en niet hoe vaak er geklaagd is", vertelt Freya Martin van het CVTE.

Massaal klagen heeft dus geen nut, maar indirect kan een klacht wel invloed hebben. "Als we denken dat de klager een punt heeft, dan passen we het antwoordformulier aan en koppelen we dat naar de docenten, maar dat is dan op basis van de inhoud van de klacht", vertelt Martin.

Normering past zich aan

Als een examen 'te moeilijk' of 'te lang' was, kan dat nog wel een terecht punt zijn, maar een klacht indienen daarover heeft niet zoveel zin, legt Martin uit.

"De normering, de zogenoemde N-term, kan aangepast worden op basis van de resultaten. Stel het examen is gemiddeld slechter gemaakt, omdat-ie te moeilijk of te lang was, dan zie je dat terug in de resultaten. Maar een klacht hierover indienen heeft weinig effect", laat Martin weten.

Achteraf veranderen moeilijk

Ook docenten kunnen bij het CVTE een klacht indienen. Dat gaat in principe op dezelfde wijze als voor leerlingen via het LAKS. "We beoordelen de klacht op de inhoud. Daarnaast is er ook op voorhand en naderhand van het examen een inhoudelijke terugkoppeling met de docenten in het land."

Het CVTE kijkt dus alleen naar de specifieke inhoud van de klachten, al is dat volgens docent economie Ton Van Haperen eigenlijk te weinig. "Wanneer een examen te lang is, of te moeilijk, is het lastig om achteraf nog echt iets te veranderen. Het examen is al gemaakt en er is ook een bepaalde mate van tijdsdruk om echt grote lijnen te veranderen. Het belangrijkste is dat het op voorhand goed zit, want achteraf kan je weinig meer veranderen."