AVROTROS

TrendingVandaag: Stop de bewaarplicht

Een actie tegen de zogeheten bewaarplicht gaat als een lopend vuurtje rond op social media.

Op Stopdebewaarplicht.nu kun je eisen dat je internetprovider stopt met het bewaren van je internetgedrag. Providers moeten op grond van de 'Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens' gegevens over jouw communicatiegedrag en geografische locatie tot een jaar lang bewaren. 

Uit zulke gegevens zijn zeer intieme details over je persoonlijk leven te filteren. Zoals bijvoorbeeld je sociale netwerk, culturele achtergrond, seksuele voorkeuren, geografische locatie, interesses, maatschappelijke, politieke en religieuze standpunten en soms ook je financiële en medische geschiedenis.

Volgens de mensen achter de site heeft zelfs minister Opstelten vorig jaar erkend dat die wet in strijd is met een Europees mensenrechtenverdrag. En dus hoeft de wet bewaarplicht volgens onze Grondwet niet te worden nageleefd. Toch gebeurt dat nog altijd bij de meeste providers. En door middel van een oproep kun je via de site nu dus je eigen provider vragen te stoppen met het bewaren.

International hug a journalist day

Als je vandaag een journalist ziet, twijfel dan niet en geef hem of haar meteen een dikke knuffel. Het is vandaag namelijk 'International Hug A Journalist Day'. Zes jaar geleden werd dit initiatief op Facebook gestart omdat het volgens initiatiefneemster Judy Tong door de recessie en de opkomst van internet moeilijke tijden zijn voor journalisten. 

'Laat zien dat je nog steeds van journalisten houdt en waardeer wat ze doen. Knuffel er 1. En koop dan 1 van hun kranten. Of ga naar hun website en blijf daar dan zo'n, oh.... 30 minuten. Als je geen journalist kunt knuffelen, post dan een link naar je favoriete journalistieke website!' Dus, hierbij: www.eenvandaag.nl.

Groningen zet Imca in

Groningen is woest vanwege de slappe houding in Den Haag ten aanzien van de aardbevingen door gaswinning. En dus hebben ze hun sterkste wapen ingezet. Imca Marina. Dat zal ze leren. 

Imca heeft zelf ook schade door de gaswinning, bleek afgelopen weekend. Haar huis is naar eigen zeggen 60 centimeter verzakt, maar de NAM wil geen schade uitkeren. Dit omdat de gemeente Oldambt, waaronder Midwolde valt, niet tot de negen aardbevingsgemeenten behoort. Inwoners van die gemeenten komen in aanmerking voor schadevergoedingen en andere subsidies. 

"Mijn hele pand heeft schade. Alle panden in dit gebied", aldus Marina. "Het is ongelofelijk wat je ziet. Mijn huis is in 2004 gerenoveerd. Er zat toen geen scheur in." 

En daarom zingt ze nu een protestlied. Of dat nou wel zo goed zal zijn voor het voorkomen van verdere scheurvorming durven we niet te zeggen.

Carnavalsvierster baart onverwacht tweeling

De Limburgse Manon Hoogeboom had een vreemd carnavalsweekend. In de nacht van donderdag op vrijdag stond ze te hossen op een carnavalsfeest in Valkenburg, toen ze plotseling buikpijn kreeg. Ze dacht aan een blinde darmontsteking, maar eenmaal aangekomen in het ziekenhuis bleken het weeën te zijn. De vrouw, die niet wist dat ze zwanger was, beviel vervolgens van een gezonde tweeling. Twee dochters rijker, Julie en Lynn, vertrok ze vervolgens met haar man Werner weer naar huis. Het carnaval verder maar even latend voor wat het is. Aan de regionale zender L1 vertelt ze haar verhaal -in het Limburgs-.

Een man legt bloemen neer bij een gedenkplaats voor JoewelaBron: EenVandaag
Een man legt bloemen neer bij een gedenkplaats voor Joewela

Hoe zorg je dat vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld veilig zijn? 'Voor West-Europees land is aantal femicide-gevallen enorm hoog'

2 dagen nadat Joeweela (39) uit Gouda door haar ex werd vermoord, zijn nog veel vragen onbeantwoord. Familierechtadvocaat Ingrid Vledder waarschuwt: veiligheid weegt vaak minder dan omgang. "We hebben de neiging om intieme terreur te bagataliseren."

De verdachte is de 53-jarige Driekus K. uit Eindhoven. Hij werd later op de dag van de moord in de duinen bij Scheveningen zwaargewond aangetroffen en is inmiddels overleden. De politie gaat uit van zelfdoding. Begin juni deed Joeweela nog aangifte tegen hem. Volgens bronnen zat zij ondergedoken in een blijf-van-mijn-lijfhuis in Gouda.

Onbeantwoorde vragen

Hoe heeft deze man zijn ex-partner kunnen vinden? Waarom kon iemand met zijn verleden opnieuw toeslaan? En wat zegt dit over de bescherming van vrouwen die hulp zoeken? Deze vragen blijven vooralsnog onbeantwoord. Volgens familierechtadvocaat Ingrid Vledder schiet de bescherming van slachtoffers structureel tekort.

"De rechter-commissaris heeft niet goed gezien wat de voorgeschiedenis van deze man is. Als je de verbintenis legt tussen zijn eerdere vonnis en zijn uitlatingen op social media, dan vraag je je af: hoe heeft dit kunnen gebeuren?"

Driekus K. werd eerder veroordeeld

Moeilijk geheim houden

De vraag hoe Driekus K. het blijf-van-mijn-lijfhuis in Gouda waar Joeweela zat, wist te achterhalen is onbekend. Volgens directeur van Stichting Aroza Carli van Winsen is het ook lastig om een 'geheime' locatie geheim te houden. Met haar stichting brengt ze vrouwen in onveilige situaties onder.

"Iedereen heeft een mobiel en locatievoorzieningen. Een geheime locatie is daardoor ingewikkeld om in stand te houden. We kijken vooral naar de mogelijkheid om de situatie om te draaien. Dat betekent dat binnen de muren de veiligheid kan worden gewaarborgd, daarbuiten niet."

Hoe waarborg je de veiligheid van vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld? Bekijk het studiogesprek met familierechtadvocaat Ingrid Vledder

Botsende rechten

Het probleem zit 'm volgens Vledder ook in twee botsende rechten: het recht op omgang en het recht op veiligheid. "Wat ik zie, is dat omgang tussen ouder en kind vaak zwaarder weegt dan de veiligheid van moeder en het kind. Terwijl ik denk: eerst moet die vader door een paar hoepels springen. Geen vuurwapens, geen mishandeling. Pas daarna komt de omgang."

"Je ziet nu wel dat rechters veel scherper kijken en erkennen dat het recht op veiligheid gewaarborgd moet worden." Maar nog steeds ziet Vledder dat de geweldscijfers niet naar beneden gaan. "Met de voorgeschiedenis van deze meneer moeten toch alle alarmbellen afgaan. De kans op herhaling is groot."

Bagatelliseren intieme terreur

Vledder is van mening dat er te weinig erkenning op dit vlak in Nederland is. "We bagatelliseren intieme terreur in Nederland. Partnergeweld wordt vaak afgedaan als een vechtscheiding: waar twee vechten, hebben twee schuld. Maar dit is geen conflict. Dit is eenzijdig geweld." Van Winsen: "Voor een West-Europees land als Nederland is het aantal femicide-gevallen enorm hoog." De cijfers liegen er niet om: elke 8 dagen wordt in Nederland een vrouw gedood, vaak door een (ex-)partner en 1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met partnergeweld. Vledder: "Vrouwen hebben gemiddeld 33 keer melding bij de politie gedaan, voordat ze omkomen."

Van Winsen pleit voor meer informatie over de achtergrond van een gewelddadige ex of partner. Hulpverleners hebben die informatie vaak niet vanwege privacyregels. "Het zou voor de veiligheid en om dit soort situaties te voorkomen enorm helpen wanneer organisaties weten dat iemand in het verleden is veroordeeld. In de huidige wet- en regelgeving moet de cliënt het zelf melden."