
Harper's Bazaar komt naar Nederland
Harper's Bazaar, het oudste modetijdschrift van de wereld, krijgt een Nederlandse versie.
Het blad begon in 1867 in de Verenigde Staten en kende wereldberoemde medewerkers als kunstenaar Andy Warhol en fotograaf Richard Avedon. Het tijdschrift wordt uitgegeven door uitgeverij Hearst, in een tijd waarin de schappen vol liggen met modebladen. Tegelijkertijd verdwijnen er regelmatig titels.
Vandaag in radio EenVandaag Cécile Narinx. Nu is ze nog hoofdredacteur van het modeblad Elle, maar zal leiding gaan geven aan de Nederlandse editie van Harper's Bazaar.

Doden door met listeria besmette kaas in Frankrijk verbazen deze expert niet: 'Oorzaak is vaak viezigheid'
In Frankrijk zijn veertig kaassoorten uit de winkelrekken gehaald omdat ze mogelijk besmet zouden zijn met de listeriabacterie. Door de besmetting zijn al twee mensen overleden. "Boerderijen zijn niet zo schoon als een melkfabriek."
Naast de twee overledenen in Frankrijk, zijn er ondertussen ook al een meerdere mensen in het ziekenhuis opgenomen. Vanmiddag meldde België ook een eerste ziekenhuisopname.
Boerderijen niet zo schoon
De Listeriabacterie zit vaak in rauwe, ongepasteuriseerde melk en kom je bijvoorbeeld sneller tegen op de boerderij. "Boerderijen zijn niet zo schoon als een melkfabriek, want een boer loopt natuurlijk niet in een witte jas rond. En dat is vaak de bron van de listeriabesmetting", vertelt voedselveiligheidsexpert IJsbrand Velzeboer.
De bacterie zit namelijk in de poep van vogels met een bepaalde ontsteking en komt op die manier het weiland en de stallen binnen. Daarom wordt bij de kaas van rauwe melk altijd gewaarschuwd voor de listeriabacterie.
Oorzaak vaak viezigheid
In de Franse fabriek werd de melk naar verluidt wel degelijk gepasteuriseerd, maar toch zijn de kazen besmet geraakt. Volgens Velzeboer is daar niet veel voor nodig. De oorzaak is meestal heel simpel: viezigheid of nalatigheid. De kazen kunnen besmet zijn met de bacterie doordat ze bijvoorbeeld in aanraking zijn gekomen met vieze handen of een vieze oppervlakte.
"Het komt er eigenlijk op neer dat er gewoon niet hygiënisch met de kaas is omgegaan. Maar het kan ook zo zijn dat de bacterie in de systemen van de fabriek is doorgedrongen", legt Velzeboer uit. "En dat is natuurlijk een enorme blunder. Zo'n tent moet dan flink overhoop gehaald worden om te kijken wat daar toch mis is gegaan."
Gevaarlijk voor risicogroepen
Voor de meeste mensen is de bacterie vrij ongevaarlijk, maar voor risicogroepen kan het wel enorm gevaarlijk zijn. "Het vernauwd bijvoorbeeld je haarvaten." Daarnaast kunnen mensen met nierproblemen acute problemen krijgen.
"Zwangere vrouwen kunnen ook problemen krijgen met de placenta", noemt Velzeboer als voorbeeld. "In de placenta zitten namelijk de fijnste haarvaten. Als de vrucht dan afsterft, heb je een groot probleem." Ook ouderen met een verminderd immuunsysteem kunnen behoorlijk last hebben van de bacterie.
Waakzaam zijn
De kazen van de Franse fabriek hebben Nederlandse supermarkten niet bereikt. Dit komt omdat de Nederlandse kaas harder is en daardoor minder gevoelig is voor de listeriabacterie, weet Velzeboer. "Er zit teveel nitraat in de Nederlandse kaas en daar houdt de bacterie niet van."
Maar Velzeboer roept Nederlanders in Frankrijk wel op om waakzaam te zijn. "Het kopen van kaas in Frankrijk is een soort Russische of Franse roulette. Er zijn veel meer rauwe melkkazen te koop en met deze besmetting is het daarom echt oppassen in de Franse kaaswinkel."