Voorzitter van LGBT Asylum Support Sandro KortekaasBron: EenVandaag
Voorzitter van LGBT Asylum Support Sandro Kortekaas
Val kabinet-Schoof

Deze organisaties zijn blij met val kabinet-Schoof, maar nog wel sceptisch: 'Hoop op een nieuwe oplossing'

Door de kabinetsval blijven er veel belangrijke dossiers liggen. Voor de een reden tot zorg, maar voor de ander brengt het hoop. Wat betekent de val voor mensen die kritisch waren op het hoofdlijnenakkoord? En hoe nu verder? "Dit is goed voor Nederland."

Drie verschillende dossiers, drie verschillende soorten zorgen, maar vandaag delen ze een gevoel: voorzichtige hoop, na de val van kabinet-Schoof. Maar tegelijkertijd heerst er onzekerheid. Want wat brengt de toekomst?

Gevoel van opluchting

Abdelkader Karbache is voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Bij hem op kantoor wordt er al sinds de formatie gewed op wanneer het kabinet zou vallen. En nu het echt is gebeurd, voelt hij vooral opluchting. "Afgelopen jaar was er heel veel stress door de bezuinigingen op het onderwijs. We hopen dat er nu eindelijk iemand komt die dat niet verder doorvoert", vertelt hij.

"We zijn blij dat het kabinet is gevallen, omdat wij al maanden vechten tegen bezuinigingen op het onderwijs", gaat de voorzitter verder. "We willen een kabinet dat investeert in het onderwijs, in plaats van kapot bezuinigen."

Boetes en bezuinigingen

Het beleid van het voormalig kabinet heeft impact op studenten, vertelt Karbache. "Eerst was er de langstudeerboete, maar die is gelukkig na protesten niet doorgevoerd. Maar je ziet met de bezuinigingen, dat er allerlei opleidingen verdwijnen en docenten worden ontslagen."

Dat betekent ook dat studenten hun opleiding of scriptie niet meer kunnen afmaken, legt hij uit. "En dat kunnen we hopelijk voorkomen."

Hopen op verandering

Toch vreest hij ook voor wat de val doet met het vertrouwen in de politiek onder zijn leeftijdsgenoten. "Dat is mijn grootste zorg nu, dat sentiment dat jongeren hebben. Er is weinig vertrouwen in de politiek. Ik heb zorgen, dat na dit hele circus en hoe weinig er voor jongeren is gedaan, dat nog minder jongeren gaan stemmen." Karbache hoopt dat een volgend kabinet het beter kan doen voor studenten en het onderwijs.

Dat gevoel van hoop deelt hij met de voorzitter van LGBT Asylum Support, Sandro Kortekaas. Zijn organisatie helpt lhbti+-vluchtelingen. "Eindelijk", was zijn reactie op de val van kabinet-Schoof. "Het zat eraan te komen, en ik denk dat het goed is voor Nederland. Nu hopen we eindelijk op verandering."

'Dit moet veranderen'

Volgens Kortekaas kan de problematiek van asielzoekers met een lhbti+-achtergrond niet langer wachten. "De wachttijd is gigantisch toegenomen. De opvanglocaties zitten propvol. Het is onveilig voor ze en er is, helemaal voor deze groep mensen, geen echt beleid."

Hij wenst een nieuw kabinet dat meer veiligheid biedt voor deze groep in asielzoekerscentra. "Dit beleid is schadelijk. We zien nu dat mensen met een trauma in een azc zitten en soms jaren wachten om hun verhaal te kunnen vertellen. Als je ziet hoe lang mensen in onzekerheid zitten: dat moet veranderen."

Brandbrieven

De afgelopen tijd schreef Kortekaas meerdere brandbrieven aan PVV-minister Marjolein Faber, waaronder over de zorgen die hij heeft over het politieke klimaat in de Verenigde Staten.

"Ik heb nog nooit zoveel brandbrieven geschreven, maar we zien dat er niks veranderd is. De problemen zijn hetzelfde. De situatie verergert, dus ik hoop nu dat er een nieuwe oplossing komt."

Eerst zien, dan geloven

Iemand die nog huiverig is om blijdschap te tonen, is Pim van der Feltz, de directeur van Vereniging Natuurmonumenten. "Onze zorgen worden er niet minder van", dacht hij toen het nieuws van de kabinetsval bekend werd gemaakt.

Van der Feltz is voorzichtig, en wil vooral actie zien om de staat van de natuur in Nederland te herstellen. "Nederland zit op het stikstofslot en dat is heel slecht voor de natuur. Boeren kunnen geen kant op en bouwers kunnen niet bouwen. We zitten hartstikke vast."

'Moet nu opgelost worden'

Maar, oplossen kán, volgens de directeur. Stilstand van kabinetsbeleid helpt echter niet, volgens hem. "De ministeriële commissie zou een plan maken. En in feite zijn de plannen er al bij de provincies. Het enige dat er nu nodig is is geld, en dan moeten we het gewoon gaan doen."

Eerder schreef hij vanuit Natuurmonumenten een brief aan de informateur van het nu demissionair kabinet, in de hoop dat er actie zou komen. Maar er werd volgens hem onvoldoende gedaan. "De natuur gaat achteruit en dat is heel ernstig. Nederland wil vooruit. Het moet nu opgelost worden."

'We gaan het vieren'

Karbache, Kortekaas en Van der Feltz, voor alledrie geldt: voorzichtig optimisme. Maar dit weekend hangen ze wel alvast de vlag uit. "We gaan het hier vieren dat we niet meer hoeven te vechten tegen de bezuinigingen", vertelt Karbache. Kortekaas zwaait dit weekend het kabinet uit tijdens Pride Utrecht. "We organiseren een 'Faber-uitzwaai-boot', we zeggen 'bye bye' naar Faber." Verder hoopt hij op 'humaan beleid'.

Van der Peltz hoopt vooral op doorpakken. Volgens hem kan de problematiek niet meer wachten tot nieuwe verkiezingen. "Elke dag dat het langer duurt, gaat de natuur verder achteruit. Dat wordt steeds nijpender. Ik wil oproepen tot nu."

Deze organisaties zijn blij met val kabinet-Schoof, maar nog wel sceptisch