Harm Boontjes, boer van beroep, plant naast zijn aardappelen dit jaar ook nog iets anders op zijn erf: twee hectare zonneparken zijn in aanbouw. En boer Boontjes is niet de enige die zijn gewassen op het land verruilt voor zonnepanelen.

Sytse Bouwer van GroenLeven, één van de grootste zonneparkbouwers van Nederland, heeft nog vergunningen liggen voor de bouw van meer dan 800 MegaWatt aan zonneparken. Maar ook veel buitenlandse investeerders storten zich op de Nederlandse energiemarkt, vaak met subsidie (SDE+) verstrekt door het Ministerie van Economische zaken. In die subsidiepot zitten miljarden, bedoeld voor de vergroening van de Nederlandse energievoorziening.

LEES&LUISTER OOK

Het bedrijf van Sytse Bouwer begon in 2012 met het plaatsen van panelen op daken van stallen. En meer dan vijf jaar later heeft het bedrijf meer dan 100 hectare aan zonnepanelen op het land gezet. “Nederland is het slechtste jongetje van de klas als het om groene energie gaat, dus we moeten grote stappen maken.” Het CBS maakt in 2016 bekend dat op dit moment 5,9 procent van het totale energieverbruik in ons land op een duurzame manier wordt opgewekt. In 2020 moet dat 14 procent zijn om de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs te halen. 

Rona Uitentuis van LTO Nederland is niet blij met al die zonneparken op boerengrond.“We hebben hier in Nederland perfecte landbouwgrond. En dan misbruiken we die goede grond waar we veel beter voedsel op kunnen produceren.“ De landbouworganisatie pleit er dan ook voor om eerst alle daken te bedekken met panelen. Boer Boontjes is het daar wel mee eens, maar zijn dak is al bedekt. “En de plek op het dak die nog over is, ligt ongunstig voor panelen, dus de rest doe ik op het veld.”

'Rendement van de investeringen gaan naar het buitenland'

Dat zonneparken gebouwd worden door buitenlandse bedrijven met behulp van Nederlandse subsidie, is iets dat Uitentuis niet begrijpt. “Ik vind het heel bijzonder dat er Nederlands subsidiegeld van de Nederlandse belastingbetaler naar het buitenland verdwijnt en wij vooral belast worden met het lelijke uitzicht.” Het is niet bekend hoeveel subsidie naar het buitenland gaat omdat het vaak via Nederlandse tussenpersonen gaat. “De subsidie wordt door de bedrijven gebruikt om de investering rendabel te krijgen en het rendement van die investering gaat weer naar het buitenland, naar de investeerder toe”, aldus Uitentuis.  In de eerste helft van vorig jaar (meest recente cijfers) werd 3 miljard euro uitgekeerd aan zonneprojecten. 

Bouwer van GroenLeven vindt het jammer dat er in het buitenland verdient wordt aan de parken die op Nederlandse grond staan. “Wij willen graag alles in Nederland houden, zoals de werkgelegenheid, zodat iedereen er voordeel van heeft. Bovendien is het belangrijk dat je altijd in gesprek gaat met de bewoners en geen gouden bergen belooft aan de boeren. “Ik denk wel dat er op dit moment een soort hype is ontstaan, dat veel mensen grote beloften doen en die vraag is altijd maar of die uit gaan komen.“

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.