Ondanks corona zitten er op zondagmorgen driehonderd mensen in de kerk in Opheusden. Waar de protestantse en de katholieke kerk besloten alle diensten online te verzorgen, houdt de gereformeerde gemeente vast aan fysiek samenkomen.
Daarmee geeft de gemeenschap geen gehoor aan het advies van de overheid om diensten alleen online te houden.
Online geen alternatief
De kerk in het Gelderse dorp is een van de grootste van Nederland en biedt normaal gesproken plek aan 1900 bezoekers, vertelt ouderling Hoogendoorn. Veel meer dus dan de driehonderd mensen die nu aanwezig zijn.
"Mensen zitten hier meer dan anderhalve meter uit elkaar en gaan na de dienst direct naar huis. Het met elkaar zijn en samen de boodschap uit de bijbel horen is voor ons heel belangrijk. Online is daarvoor geen alternatief."
Vrijheid van godsdienst
Advocaat Teunis van Kooten is gespecialiseerd in kerkrecht. Op basis van de Nederlandse wet doet de gereformeerde kerk niets verkeerd, vertelt hij. "Of het verstandig is is een andere discussie. Maar de vrijheid van godsdienst is historisch gezien een van de meest fundamentele grondrechten in ons land."
De kerk mag zich niet met de overheid bemoeien en andersom, vertelt Van Kooten. Via het poldermodel wordt gezocht naar oplossingen. Ook deze keer." Minister van Justitie Ferd Grapperhaus vroeg de kerken vorige week dringend om alleen nog online diensten te houden. Het gros gaf daar gehoor aan, maar de Gereformeerde Gemeente niet. Er zijn 49 Gereformeerde Gemeenten in Nederland, met in totaal 24.000 leden.
Geen wetswijziging
Omdat het om een relatief kleine groept gaat, verwacht advocaat Van Kooten niet dat het kabinet de noodzaak ziet om te gaan morrelen aan het grondrecht, om de samenkomsten via een harde wet alsnog te kunnen verbieden.
"Er moet dan überhaupt een politieke meerderheid zijn om een dergelijke wet aan te nemen en met twee Christelijke partijen in de coalitie is dat niet erg waarschijnlijk."
'Geen brandhaard'
In Opheusden hebben de kerkgangers bij binnenkomst een mondkapje op, maar zodra ze op hun plek zitten gaat dat af. Ook wordt er gezongen. Volgens diverse studies is samen zingen gevaarlijk. Het aantal virusdeeltjes dat men dan uitstoot is dan erg hoog.
Maar volgens ouderling Hoogendoorn zijn die studies niet eenduidig. "Onze ventilatiesystemen zijn goed en we zijn tot op heden geen brandhaard geweest. Mocht dat veranderen dan kijken we opnieuw of we onze bijeenkomsten aanpassen."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.