Ruim 1,5 miljoen Nederlanders zingen in een koor. En dan zijn er nog kerkdiensten, carnaval en voetbaltribunes, waar veel wordt gezongen. Hoe groot is het risico op besmetting tijdens het zingen? Ivo Bouwmans van de TU Delft, gaat dat onderzoeken.
Fysicus Ivo Bouwmans is naast onderzoeker geen onbekende in de muziekwereld: in zijn vrije tijd zingt hij zelf ook en dirigeert hij bij een aantal koren. "Bij zingen gebruik je je stem anders dan wanneer je praat."
'Hetzelfde als hoesten'
Het verschil zit 'm onder andere in de manier van ademhalen, vertelt Bouwmans. "Je haalt dieper adem en gebruikt je longen op een andere manier. Daardoor komen er diep vanuit de longen kleine druppeltjes omhoog: aerosolen. Je kunt wat dat betreft zingen vergelijken met hoesten."
Als je het coronavirus bij je draagt, zit dat ook op de kleine druppeltjes uit je longen. Die vallen niet op de grond, maar verplaatsen zich door de lucht. Maar of aerosolen ook bijdragen aan de verspreiding en in welke mate, dat is nog niet helemaal duidelijk. "Het zou een verklaring kunnen zijn voor de snelle overdracht binnen verschillende koren, maar zeker weten doen we dat nog niet."
Wel of niet zingen?
Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, merkt dat er veel zorgen zijn onder koorleden. "Enerzijds zijn veel mensen gretig om weer te gaan zingen. Die groep staat te trappelen om weer te beginnen, liever vandaag dan morgen. Anderzijds is er een grote groep die angstig is en nog niet samen durft te zingen. Die mensen wachten het onderzoek af."
Het is onduidelijk wanneer koorleden weer mogen zingen. Dat komt omdat nog niet bekend is waar koren onder vallen. Wassink: "Als we onder de noemer 'culturele instellingen' vallen, mogen we vanaf 1 juni weer met maximaal dertig personen repeteren." Ze hoort van sommige koorleden dat die van het RIVM te horen krijgen dat ze per 1 juni weer mogen beginnen, terwijl sommigen het bericht krijgen dat dat nog niet kan.
Lees ook
'1 juni te vroeg'
Bouwmans hoop na zijn onderzoek een duidelijk beeld te hebben van hoe het virus zich binnen een koor verspreidt. "Dan weet je ook welke maatregelen je kan nemen om de verspreiding tegen te gaan." Maar 1 juni beginnen lijkt hem te vroeg. "Nee, dan ga ik zelf ook nog niet beginnen. Daarvoor is er nog teveel onduidelijk."
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.