Veel van ons hebben het al ervaren dit jaar: een verjaardag vieren tijdens corona vraagt om aanpassingsvermogen. Dat geldt ook voor de verjaardag van de Sint. Hoe maak je die in deze tijd toch feestelijk?

David Fakkel (32) uit Amsterdam organiseert al 9 jaar op 5 december huisbezoeken voor Sinterklaas. Daar begon hij mee toen hij in 2011 via Marktplaats voor een zacht prijsje een Sinterklaaskostuum kon aanschaffen. De laatste jaren kwamen er naast de huisbezoeken ook bedrijfsfeesten, scholen en kinderdagverblijven bij. "Samen met mijn vriendin en de echte Sint zijn we een heel hecht team."

Andere vorm, zelfde inhoud

Dit jaar leek het David niet verantwoord om fysieke bezoekjes af te leggen. Daarom besloot hij videoboodschappen te maken en live videogesprekken te verzorgen via Zoom. "Inhoudelijk verandert er niet veel", legt David uit.

"Sinterklaas heeft nog steeds zijn grote boek waaruit hij voorleest over de kinderen, er wordt nog steeds gezongen, de pieten maken grapjes en de kinderen zitten nog steeds in pietenpakjes te wachten op de Sint."

Sint spreekt de kinderen via de webcam toe

Niet meer aan de regio gebonden

Zo zal er nog steeds een leuke interactie met de kinderen zijn, zegt hij. "De pakjes zijn natuurlijk van tevoren al bezorgd, die kunnen de kinderen aan het einde van het gesprek gaan zoeken."

En het mooie is: door Zoom is hij veel minder aan een regio gebonden. "We hebben nu zelfs videogesprekken in België en het Verenigd Koninkrijk."

info

Uit een belronde door EenVandaag, langs organisatoren van Sinterklaasfeesten blijkt dat de vraag naar digitale huisbezoeken van de Sint flink is toegenomen, ten opzichte van vorig jaar. Soms wel met 35 procent. De vraag naar fysieke bezoeken is daarentegen in bijna alle regio's afgenomen.

Behalve in Noord-Nederland: in Friesland, Groningen en Drenthe heeft Sinterklaas het juist extra druk met huisbezoekjes. "In plaats van één team hebben we er dit jaar vier rondlopen", laat een medewerker van de Sint Nicolaascentrale in Friesland weten. "In plaats van tien huisbezoeken doen we er nu 45." De huisbezoeken zijn in alle gevallen onder strikte voorwaarden: de Sint bezoekt alleen één huishouden met één piet en er wordt niet gestrooid met pepernoten.

In de ban van de Sint

David begon met het organiseren van de Sinterklaasfeesten omdat hij zelf groot Sintfan is. "Als kind was ik zo in de ban van Sinterklaas dat ik het hele jaar door Sinterklaastekeningen maakte."

Het Sinterklaasfeest werd bij hem thuis uitbundig gevierd met veel pakjes, surprises en vooral lange gedichten, daaraan heeft hij warme herinneringen. "Het was voor mijn familie dan ook geen verrassing toen ik zelf begon met het organiseren van Sinterklaasbezoekjes."

Deze hulpklaas en -pieten zitten er klaar voor

18 Zoom-meetings

Vandaag heeft David 18 Zoom-ontmoetingen op de agenda. De laatste is om half 9 's avonds. "Zo proberen we het feest ondanks alle beperkingen toch onvergetelijk te maken."

Sinterklaas heeft ook de Pest en de Spaanse griep overleefd, vervolgt David, "dus dan kan het coronavirus er ook nog wel bij. Dat is het fijne aan Sinterklaas: je kunt altijd op hem kunt rekenen, in wat voor crisis je je ook in bevindt."

Rode loper van anderhalve meter

In het Utrechtse Hoograven kiest wijkvereniging Hoogravens Belang Sinterklaas toch liever voor fysiek bezoek. "Digitaal vinden we niet zo leuk en een huisbezoek gaat ons net weer te ver", legt voorzitter Paul Sturkenboom uit.

Een rode loper van anderhalve meter moet ervoor zorgen dat de ontmoeting coronaproof blijft. "Sint en zijn pieten staan dan voor de deur, leggen een matje uit van anderhalve meter lang en staan op de stoep te zingen. We strooien ook pepernoten, brengen cadeautjes en kinderen onder twaalf jaar mogen op de foto met de Sint."

Flitsbezoeken

Er kwamen zoveel aanvragen voor deze flitsbezoeken dat Paul extra avonden moest inplannen en hulpsinterklazen heeft ingeschakeld. "Je merkt dat mensen snakken naar wat onbezorgde gezelligheid. En die brengt Sinterklaas. Het is een feest van verbinding en saamhorigheid en laat dat nou precies zijn wat we nodig hebben in dit coronajaar."

audio-play
Kijk hier de reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.