Binnen in openbare ruimtes een mondkapje dragen: in tegenstelling tot andere Europese landen, adviseert de Nederlandse overheid het op dit moment niet. Deze twee vrouwen kiezen er toch voor. "Het mondkapje draag je echt om anderen niet te besmetten."

De 40-jarige Yvonne Doorduyn besloot gisteren om in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen. "Ik ben van mening dat de overheid het moet verplichten. Ik kan gaan zitten wachten, maar ik kan ook alvast beginnen", zegt ze. Doorduyn is epidemioloog en heeft ook bij het RIVM gewerkt. "Ik vind het wel gek dat het RIVM het niet aanraadt."

Even wennen

Maar het was gisteren in de bibliotheek in Amersfoort wel even wennen, toen ze voor het eerst binnen een mondkapje droeg. "Ik ging met mijn man en kinderen en ik was de enige met een mondkapje. Mensen houden meteen afstand van je en ik vond het zelf best wel ongemakkelijk de eerste keer. Voor mijn man hoeft het niet zo", vertelt ze.

Yvonne krijgt morgen stoffen mondkapjes binnen. Ze denkt dat die iets fijner zitten dan de papieren maskers.

Doorduyn is nu docent in het voortgezet onderwijs en is van plan om ook op school een mondkapje te dragen. "Vandaag is mijn vrije dag en morgen ga ik weer naar school. Ik wil het in de gangen van school ook doen. En in de klas doe ik het mondkapje dan denk ik af. Maar als ik naar een leerling ga om iets uit te leggen, doe ik hem denk ik wel weer op", vertelt Doorduyn.

Voorbeeldfunctie

"Ik wil een voorbeeldfunctie uitdragen. En ook de kinderen meegeven dat je niet hoeft te wachten tot iemand anders zegt wat jij moet doen. Dat wil ik uitdragen." Doorduyn hoopt dat er vanavond in de persconferentie iets over het dragen van mondkapjes wordt gezegd.

"Ik vind dat ze er gewoon op terug kunnen komen en kunnen zeggen: 'We vinden het nu wel tijd voor mondkapjes'." Doorduyn benadrukt dat ze wel gewoon 1,5 meter afstand houdt van mensen. "Want het mondkapje draag je echt om anderen niet te besmetten. Niet om zelf niet besmet te worden."

'Niet meer dan logisch'

De 29-jarige Rotterdamse Saske de Schepper besloot na haar vakantie in Duitsland begin augustus om ook in Nederland een mondkapje te dragen in overdekte openbare ruimten. "Het was daar zo normaal." Ze heeft drie verschillende mondkapjes en wast ze wekelijks: "Wel zo fijn om een schoon mondkapje op te hebben."

Saske de Schepper (29) draagt vrijwillig een mondkapje in overdekte openbare ruimten

Voor De Schepper is het niet meer dan logisch er een te dragen. "Als ik met een masker kan voorkomen dat een ander ziek wordt, waarom zou ik dat dan niet doen?" Dat mensen een probleem maken van het lichte ongemak van het dragen van een mondkapje begrijpt zij niet helemaal. "Het is maar een mondkapje. Ik vind het gewoon een beleefdheid naar groepen toe die vatbaarder zijn om het te dragen. We zijn toch gewoon een net land met zijn allen? We zijn toch geen aso-land?", zegt de contentmaker bij Rotterdam Festivals.

Leuke reacties

In de supermarkt merkt zij niet dat mensen meer afstand nemen doordat zij een mondkapje op heeft. "Er hing laatst een vrouw in de buurtsuper zo over mij heen bij het schap dat ik maar ben gaan kuchen. En toen hield ze nóg geen afstand."

Van ouderen krijgt ze leuke reacties bij het boodschappen doen. "Laatst zei een oudere man: 'Fijn dat je het draagt.' Toen zei ik: 'Meneer ik vind het ook erg belangrijk.' Die oudjes willen toch ook gewoon hun boodschappen kunnen doen?"

Lees ook

Wachten met invoeren: op wat?

Dat de regering nog geen mondkapjesplicht heeft ingevoerd zoals veel andere Europese landen snappen De Schepper en Doorduyn niet. "In het begin waren ze van het voorzorgsprincipe en daar was ik heel blij mee", zegt De Schepper. Afwachten tot er onderzoek is dat effect van het gebruik ervan bevestigt, vindt zij zinloos. "Wat is nou de moeite om dit in te voeren? Als het niet helpt, wat hebben we dan verloren?"

Het kan hoe dan ook bijdragen aan het beperken van brandhaardjes denkt De Schepper zelf. "Ze zeggen dat besmettingen thuis plaatsvinden, dat begrijp ik. Maar we kunnen toch ons best doen om in ieder geval de verspreiding buitenshuis te beperken?" Het is het minste wat zij zelf kan doen, vindt zij. "Als het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes het grootste probleem is, dan hebben we het hier heel goed."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.