“Als u tijdens de MRI-scan in paniek raakt, druk dan op deze knop.” “1,2,3 hier komt de prik. “Dit kan een beetje pijn gaan doen.” “Dit kapje stinkt, u kunt misselijk worden.” Iedereen zal het herkennen: (opkomende) angst in het ziekenhuis. Voor de prik, de MRI-scan, mogelijke klachten of voor het gesprek met de arts. Allemaal goedbedoelde adviezen, maar ongemerkt vergroten ze de angst en soms ook pijn bij patiënten.

Comfort Talk: woorden tegen de pijn

In Deventer hebben ze hier nu de oplossing voor: Comfort Talk. Oftewel: woorden als pijnstilling. Een praktische methode bedacht door Elvira Lang. Een Amerikaanse interventieradioloog en associate professor op de Harvard Medical School in Boston. Het is gebaseerd op mindfullness en waarbij de nadruk ligt op positieve geruststelling in plaats van focus op angst. Medisch personeel kan door middel van taalgebruik en simpele oefeningen angst en pijn bij patienten zichtbaar verminderen en is er meer ontspanning. En dus kunnen patienten MRI-scans en langenaaldbiopsies met meer vertrouwen en aantoonbaar minder angst en pijn ondergaan.  

“Dat kunnen we ook in Nederland gebruiken”, dacht Yvette Krol die de methode naar het Deventer Ziekenhuis haalde en daarmee de primeur heeft in Nederland. “Ik kom als klinisch psycholoog in het ziekenhuis dagelijks tegen hoe patienten onnodig bang worden gemaakt door de aandacht te richten op wat er mogelijk mis kan gaan. We zijn gewend om eerlijk te zijn dus alle mogelijke bijwerkingen en mogelijke complicaties worden benoemd.” Met de komst van de Comfort Talk is er volgens Krol sprake van een revolutie in de harde medisch technische ziekenhuiswereld. 

Onderzoek

Zweverig? In Deventer denken ze dat Nederland er klaar voor is. Elvira Lang kwam dan ook speciaal naar Nederland om de kinderartsen en anesthesisten van het Deventer Ziekenhuis te trainen. In Amerika is de methode inmiddels zeer succesvol. In een tijdsbestek van twintig jaar onderzocht Lang haar methode en publiceerde ze meer dan 150 keer in vooraanstaande tijdschriften, waaronder The Lancet. 

Zo wees het Amerikaanse onderzoek uit dat wanneer Comfort Talk-technieken werden toegepast dat leidde tot 40 procent reductie in het afbreken van MRI-scans door angst en claustrofobie en 22 procent afname van no-shows. Ook werden katheterisatieruimtes per behandeling gemiddeld 17 minuten minder lang gebruikt. In de interventieradiologie kon gemiddeld ruim 300.000 dollar per patient worden bespaard door kortere procedures, minder pijnstilling en complicaties en sneller herstel. De zorg wordt dus goedkoper. 

Tijdgeest

Volgens Yvette Krol past de nieuwe kijk op gezondheid in deze tijdsgeest. “Ook in de ziekenhuiswereld komt positieve gezondheid centraler te staan. We moeten nog veel oefenen, maar er is een wereld te winnen. Het vereist aanpassen van een houding, een cultuuromslag. Eigenlijk omdenken voor medisch personeel.” 

Of de methode ook in Nederland zo goed werkt, moet nog blijken. De wens is om volgend jaar al het medisch personeel van het Deventer Ziekenhuis te scholen in Comfort Talk. Het Radboudumc is ook enthousiast en voornemens om personeel te trainen. Andere ziekenhuizen volgen de ontwikkeling met belangstelling.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.