De twintigjarige Sofian zou de tweede Nederlander zijn die deze week is omgekomen in de burgeroorlog in Syrië. De afgelopen maanden zijn ongeveer honderd Nederlandse moslims en even veel Vlamingen richting Syrië getrokken om de wapens op te nemen tegen het Assad-regime. EenVandaag spreekt met de Belgische ex-moslim Peter Velle. Hij legt uit hoe hij werd gebrainwashed door radicale moslims in Antwerpen.

Peter, nu voorzitter van het Vlaamse Comite van ex-moslims, stond op het punt af te reizen voor de heilige strijd, maar zag er op het laatste moment vanaf. Er duiken nu meer en meer verhalen op van jongeren die zich laten overhalen, zoals het verhaal van de Vlaming Jejoen Bontinck, die naar huis wil, maar niet kan.  

Hoe kan het dat je opgroeit in het rijke westen, maar wordt gebrainwashed door mede-moslims en overgehaald mee te doen aan een jihad-strijd tegen een regime in een land ver weg?

De Nederlandae jihadstrijder Mourad M. uit Delft, die in Syrië omkwam, is mogelijk door persoonlijke problemen in het radicale circuit gekomen. Een paar jaar geleden overleed zijn vader, waarna hij van school is gegaan. Leerlingen die hem daarna zagen, stellen dat hij daarna radicaliseerde.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.