De Inspectie voor de Gezondsheidszorg heeft het Ruwaard van Puttenziekenhuis al eerder gedreigd met ‘verscherpt toezicht’. Dat blijkt uit correspondentie tussen het ziekenhuis uit Spijkenisse en de inspectie. En zo'n dreigement doen ze niet zomaar, stelt hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein.
Uit de brief die dateert van 25 maart 2011 blijkt dat het ziekenhuis geconstateerde tekortkomingen tijdens een regulier inspectiebezoek in 26 en 27 oktober 2010 nog altijd niet heeft aangepakt. De inspectie uit expliciet zorgen om het Ruwaard van Puttenziekenhuis. “Het is teleurstellend en zorgelijk dat bijna een jaar na dato niet alle tekortkomingen zijn verholpen, dit wekt de indruk dat het urgentiebesef onvoldoende bij alle betrokkenen aanwezig is”, aldus de brief van de projectleider Toezicht Operatief Proces. De inspectie kondigt in deze brief aan dat het onaangekondigde bezoeken aan de OK te zullen uitvoeren.
Om zo’n brief te ontvangen moet er echt iets aan de hand zijn, stelt hoogleraar patiëntveiligheid aan de Erasmus Universiteit Jan Klein. “Dreigen met verscherpt toezicht, doet de inspectie niet snel. Het ziekenhuis heeft al gedurende tijd lange tijd problemen. Je ziet het vaker dat ziekenhuizen die eerder niet op orde waren, vaker in problematisch vaarwater terechtkomen.”
In een brief aan het bestuur van het ziekenhuis van 14 november 2011 blijkt de lucht geklaard. De inspectie uit zich positief over het niveau van de interne audit die het ziekenhuis heeft uitgevoerd. Om orde op zaken te stellen heeft het Ruwaard onder andere de maatschap anesthesiologie ontbonden om het operatieve proces “positief te kunnen beïnvloeden”. Het ziekenhuis heeft bij de inspectie aangegeven eens per drie maanden een veiligheidsronde uit te voeren en eens per zes maanden een volledige audit. De IGZ geeft aan dat de “essentiële veranderingen” hebben geleid tot verbetering van de patiëntveiligheid.
Chronologie van omstandigheden op de afdeling cardiologie in het Ruwaard van Puttenziekenhuis 2012:
Uit gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat het eerste contactmoment tussen het ziekenhuis en de inspectie al stamt uit half juli 2012. De inspectie heeft vervolgens nog 5 weken gewacht met het eerste bezoek aan het ziekenhuis. “Als je terugkijkt is het wel lang”, aldus hoogleraar Klein. Maar hij wil wel kanttekeningen plaatsen bij dit gegeven. “Het is primair de plicht van het ziekenhuis om een inschatting te maken over de ernst van de situatie. Ook moet de analyse van de basisvoorwaarden bij het ziekenhuis liggen. Anders kan het IGZ de stroom klachten ook niet aan.”
Half juli 2012: De inspectie ontvangt een rapportage van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis over een calamiteit op de afdeling cardiologie. Naar aanleiding hiervan besluit de Inspectie voor de Gezondheidszorg zelf een onderzoek in te stellen.
22 augustus 2012: In het kader van het onderzoek naar de calamiteit brengt de IGZ een bezoek aan het ziekenhuis.
26 september 2012: de IGZ brengt een onaangekondigd bezoek aan het Ruwaard van Puttenziekenhuis, onder andere aan de afdeling cardiologie. Er wordt geconstateerd dat er verbeteringen nodig zijn in de praktijkvoering van de vakgroep cardiologie.
26 september 2012: de IGZ vraagt de Raad van Bestuur maatregelen te treffen en een plan van aanpak te maken met verbeteringsmaatregelen en een expertiseonderzoek naar het functioneren van de maatschap.
12 november 2012: de IGZ heeft een afspraak met de Raad van Bestuur van het Ruwaard van Puttenziekenhuis. Bij aanvang van het gesprek werd de inspectie geconfronteerd met de resultaten van een extern onderzoek naar de oorzaak van de cardiologische sterftecijfers in 2010.
14 november 2012: de IGZ stelt per direct een patiëntenstop in voor de cardiologische verpleegafdeling en zet het ziekenhuis onder verscherpt toezicht.
20 november 2012: het Ruwaard van Puttenziekenhuis besluit ook de polikliniek cardiologie tijdelijk te sluiten.
22 november 2012: de IGZ beveelt de Raad van Bestuur van het ziekenhuis alle leden van de maatschap van cardiologen van het Ruwaard van Puttenziekenhuis per direct te laten stoppen zorg te verlenen.
Download
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.