Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse ligt zwaar onder vuur. De vier cardiologen van het ziekenhuis moeten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) per direct stoppen met werken. De inspectie spreekt van een ‘acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid’. Eerder werd de cardiologie-afdeling al gesloten.

De situatie kwam aan het licht nadat bleek dat het aantal sterfgevallen in het ziekenhuis in 2010 erg hoog lag. Personen die mogelijk zijn overleden door foute diagnoses van de cardiologen van het Ruwaard van Putten. De familie Winkelman kan hierover meepraten. Meneer Winkelman werd in april van dit jaar onwel. In het Spijkenisser ziekenhuis veronderstelde men dat hij een longontsteking had hoewel de huisarts al een hartprobleem had geconstateerd.

Het Ruwaard van Putten kan zich inmiddels in een lange rij ziekenhuizen scharen die onder verscherpt toezicht staan. Zo staat het Amsterdamse VUmc onder toezicht na wantoestanden op de longafdeling.

In EenVandaag spreken we met het echtpaar Winkelman. Maar ook met hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein over de vraag hoe het kan dat er opnieuw een ziekenhuis in opspraak is gekomen. Voor Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF is de maat vol. Zij wil meer transparatie over de kwaliteit van de zorg.

EenVandaag is ook benieuwd naar uw verhaal. Heeft u ervaring met het Ruwaard van Puttenziekenhuis? Neem dan contact op met Loes Bomers.

Download

Download