Sinds vorige week gaan er geruchten over de Eritrees-orthodoxe Tewahdo-kerk in Rotterdam. Volgens een uitgelekte interne brief van het COA, de organisatie die de opvang van vluchtelingen verzorgt, zouden er in of bij de kerk een groot aantal meisjes en jonge vrouwen zwanger zijn geraakt. 

Het zou gaan om vrouwen van tussen de 17 en 22 jaar die in het weekend naar Rotterdam reisden om daar een dienst bij te wonen. Omdat de diensten vaak al heel vroeg beginnen, logeerden bezoekers die van ver moeten komen bij gemeenteleden.

Intussen is er niet veel meer duidelijk geworden. Het Openbaar Ministerie en de politie onderzoeken of ze een zaak kunnen starten, maar er zijn nog geen aangiftes binnen. De kerk zelf zegt van niets te weten.

Gesloten gemeenschap

De Eritrese gemeenschap is een gesloten gemeenschap, waarin de kerk een belangrijke rol speelt. Maar welke rol speelt die kerk nu precies? En hoe belangrijk is die rol voor jonge asielzoekers die hier in Nederland aankomen? En wat voor connectie is er tussen de kerk en het regime in Eritrea?

We spreken erover met Eritrea-kenner Mirjam van Reisen, hooglereaar International Social Responsibility in Tilburg en met Sennai Fessahai. Hij vluchtte 12 jaar geleden zelf uit Eritrea en ziet hoe Eritrese jongeren die nu vluchten veel religieuzer zijn dan zijn generatie toen hij daar weg ging. Hij waarschuwde het Nidos, de organisatie die zich ontfermt over minderjarige vluchtelingen, voor onder andere de kerk in Rotterdam, waar volgens hem jongeren het gevaar lopen gebrainwasht te worden.

audio-play
Gesloten Eritrese gemeenschap

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.